Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Ιεράπετρας που θα μετατρέψει μια από τις μεγαλύτερες χωματερές της Κρήτης σε χώρο πρασίνου. 
Το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΒΚΜ works ΑΕ που αναδείχθηκε πρώτη μειοδότης με έκπτωση 56,99%. 
Το έργο αποτελεί μια πρόταση του Δήμου Ιεράπετρας που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Περιβάλλον- αειφόρος ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 4,4 εκατομμύρια ευρώ. 
Το έργο αποσκοπεί στο να διαμορφωθεί στη θέση του ΧΑΔΑ ένας χώρος πρασίνου, στοχεύοντας αφενός στην αποκατάσταση του χώρου διάθεσης απορριμμάτων, αφετέρου στην επανένταξή του στο ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής με θαμνώδη βλάστηση που ταιριάζει στα δεδομένα του τόπου. 
«Είναι ένα σημαντικό έργο που λύνει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Ιεράπετρα με την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμάτων. Είναι σημαντικό γιατί το σύνολο της χωματερής οδηγείται προς αποκατάσταση και θα είναι διαθέσιμος ο χώρος για φύτευση. Είναι ένα έργο για το οποίο η δημοτική Αρχή είχε θέσει ως προτεραιότητα και έκανε πολλές και μεγάλες προσπάθειες για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο που οδηγεί στην έναρξη της υλοποίησης», τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης. 
Οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, σύμφωνα με την άδεια αποκατάστασης, που υπογράφηκε από το Υπουργείο, περιλαμβάνουν περιληπτικά τα παρακάτω: 
1.Τη διευθέτηση του απορριμματικού αναγλύφου του ΧΑΔΑ με κατασκευή ζώνης εξομάλυνσης πάχους 0,30μ και κατασκευή περιμετρικής τάφρου συλλογής και απομάκρυνσης ομβρίων υδάτων.
2.Τη στρώση εκτόνωσης βιοαερίου από χαλίκι.
3.Τη στρώση στεγανοποίησης από συμπυκνωμένα αργιλικά υλικά πάχους της τάξης των 0,30μ.
4.Κατασκευή ορθογωνικού οχετού εκτροπής του διερχόμενου ρέματος.
5.Ανόρυξη κατακόρυφων γεωτρήσεων παθητικής απαγωγής βιοαερίου.
6.Διαμόρφωση αντιπυρικής ζώνης ή άλλων μέτρων πυροπροστασίας
7.Εγκατάσταση μαρτύρων καθίζησης
8.Επιφανειακή κάλυψη με συμπυκνωμένα γαιώδη υλικά κατάλληλα για φύτευση όπου απαιτείται. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook