Σκάνδαλο μεγατόνων, που ζημιώνει τα δημόσια ταμεία με χιλιάδες ευρώ επί δεκαετίες, ανακάλυψε στον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα εν λόγω στοιχεία τα έχει διαβιβάσει προς φορολογική έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φορέα εξωστρέφειας», ανέφερε ότι οι 150 υπάλληλοι του ΟΠΕ λαμβάνουν έξτρα εφάπαξ, που φθάνει έως και 200.000 ευρώ, μέσω ασφαλιστικού συμβολαίου, το οποίο όμως δεν έχει τα κεφάλαια και άρα αυτά πρέπει να αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε, δε, ότι το κράτος μπορεί να ζητήσει την επιστροφή τον καταβληθέντων κεφαλαίων, ενώ επισήμανε: «Αυτό που έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, είναι να δει αν έχει φορολογηθεί σε κάθε έναν που έλαβε αυτό το ποσό, τα τελευταία δέκα χρόνια, ως φόρο εισοδήματος, στο 45%, αυτή η μισθολογική παροχή. Θα ζητήσω από το υπουργείο Οικονομικών, με νέο έγγραφο σήμερα, ονομαστικά να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων, που αποχωρήσανε τα τελευταία δέκα χρόνια, αν καταβάλλανε το 45% φορολόγηση την ημέρα που εισπράξανε, αυτά τα 200 χιλιάρικα».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα το ασφάλιστρο που κατέθεσε ο υπουργός στην επιτροπή και παρουσιάζει το protothema.gr, συντάχθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1989! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφηκε στις 30.12.2011 μεταξύ του ΟΠΕ και των εργαζομένων του και καθορίζει ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η χώρα «έπαιζε» την οικονομική της επιβίωση… κορώνα-γράμματα και οι περισσότεροι εργαζόμενοι υφίσταντο τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης, ο ΟΠΕ και εργαζόμενοί του αποφάσισαν να διακόψουν μεν το ασφαλιστήριο, με την προϋπόθεση όμως να καταβληθούν κανονικά τα εφάπαξ τόσο σε εκείνους, τους πρώην υπαλλήλους που δεν τα είχαν πάρει, όσο και στους νυν, όταν αυτοί θα συνταξιοδοτούνταν.

Στην ουσία και όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό «σε συνέχεια της διακοπής και πρόωρης λήξης του ασφαλιστικού-αποταμιευτικού προγράμματος, όλες οι μισθολογικές του παροχές, με την μορφή εφάπαξ καταβολής συγκεκριμένων ποσών… κατοχυρώνονται στις σχετικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στις ατομικές συμβάσεις καθενός των εργαζομένων και πρώην εργαζομένων… και καθίστανται απαιτητές. Σήμερα 30.12.2011 αναγνωρίζονται ως νομίμως οφειλόμενα βάσει της παρούσης όλα τα συγκεκριμένα  συνολικά οφειλόμενα ποσά…».

Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένο πλέον ότι το ασφάλιστρο δεν είχε τα σχετικά κεφάλαια, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει τα εν λόγω εφάπαξ και τις περαιτέρω μισθολογικές παροχές.

Όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες, το ποσό που αναλογεί ως «οφειλή» σε 12 πρώην εργαζόμενους, ανήλθε περίπου σε ένα εκατ. ευρώ συνολικά. Το μικρότερο ποσό ανέρχεται σε 37.648 ευρώ και το υψηλότερο σε 150.031 ευρώ, ενώ σημειώνεται πως αυτά πρέπει να καταβληθούν σε τρεις δόσεις, με την τελευταία στις 30.6.2013.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και για τους υπόλοιπους εργαζομένους, με τα ποσά που αναλογούν σε κάθε έναν να κυμαίνονται από περίπου 45.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ.

Το εξωφρενικό, δε, είναι ότι προβλέπεται «ποινική ρήτρα» 1% του οφειλόμενου ποσού ανά μήνα σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του.
\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook