Υλικά

• 300 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
• 200 γρ. σπαράγγια
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
• ½ λεμόνι (το χυμό)
• ½ λεμόνι (το ξύσμα)
• 60 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 700 γρ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
• 2 κ. σούπας κεφαλογραβιέρα τρίμμα
• 1 κ. σούπας ελαιόλαδο (για το τελείωμα)
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις πάρει θερμοκρασία ρίχνουμε το ρύζι. Με ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλο, φροντίζοντας να ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα (θα βοηθήσει το ρύζι να βγάλει το άμυλο του και να χυλώσει). Παράλληλα, κόβουμε τα σπαράγγια σε δύο ίσα μέρη και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 3 λεπτά.

Κατόπιν τα αποσύρουμε, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό για να παραμείνουν τραγανά και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα προσθέτουμε στο ριζότο και ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να ενωθούν. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τελειώνουμε με την κεφαλογραβιέρα. Σερβίρουμε, ραντίζοντας με λίγο παρθένο ελαιόλαδο.