Μετά το δημόσιο λιντσάρισμα, από στρατιώτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ενός άνδρα τον οποίο κατηγόρησαν ως πρώην αντάρτη, τα Ηνωμένα Έθνη και η Γαλλία ζήτησαν την Πέμπτη να επιβληθούν «παραδειγματικές κυρώσεις».

Συγκεκριμένα, για την αποτρόπαιη δολοφονία του νεαρού άνδρα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη. Καθώς η βία στη χώρα συνεχίζεται, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια της εξάμηνης αποστολής των 1.600 Γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι μετέχουν στην επιχείρηση Sangaris.

«Τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής για την ανασυγκρότηση των FACA (Ένοπλες Δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας) είναι αποκαλυπτικά και απαράδεκτα» και «θα πρέπει να ερευνηθούν και να επιβληθούν παραδειγματικές κυρώσεις», είπε από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο Σενεγαλέζος Μπαμπακάρ Γκαγέ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπανγκί.

Τέλος, την επιβολή κυρώσεων ζήτησε και το Παρίσι, εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή του στην απόφαση της μεταβατικής προέδρου Κατρίν Σαμπά Πανζά να διατάξει έρευνα για την υπόθεση «ώστε οι δράστες να αναγνωριστούν και να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους στη δικαιοσύνη». Ο Φλοράν Ζεέλ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) είπε ότι «η συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας που θα ερευνήσει τα εγκλήματα θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, ώστε αυτά να μην παραμείνουν ατιμώρητα».

protothema.gr