Είναι γνωστό πως ο ρυθμός του μεταβολισμού πέφτει όσο μεγαλώνουμε. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά λάθη που κάνουμε καθημερινά ώστε να «βοηθήσουμε» αυτή τη διαδικασία χωρίς να το ξέρουμε.

Ο καθηγητής διατροφολογίας Νταν Μπερναντόν από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια επισημαίνει ποια είναι τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουν το μεταβολισμό μας να υπολειτουργεί.

1. Αποφεύγουμε την καφεΐνη

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα κι έτσι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό κατά 5-8%. Έτσι, μας βοηθά να κάψουμε από 98 έως 174 θερμίδες σε καθημερινή βάση. Ιαπωνική μελέτη δείχνει ότι και το τσάι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό μας κατά 12%.

2. Πίνουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έξι ποτήρια κρύο νερό την ημέρα ενεργοποιούν το μεταβολισμό ώστε να κάψει επιπλέον 50 θερμίδες κάθε μέρα. Ο οργανισμός δουλεύει εντατικά ώστε να εξισώσει τη θερμοκρασία του νερού με τη θερμοκρασία του σώματος κι έτσι καίμε περισσότερες θερμίδες.

3. Μας λείπει μια σημαντική βιταμίνη

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε τους μυϊκούς ιστούς σε καλή κατάσταση. Οι μυϊκοί ιστοί συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.

4. Δεν καταναλώνουμε αρκετές πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη ώστε να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα του σώματος. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό έως και 35%.

5. Πίνουμε πολύ αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πιο αργή και λιγότερο αποτελεσματική καύση του λίπους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ίδιο το αλκοόλ για την παραγωγή ενέργειας αντί για το συσσωρευμένο λίπος.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook