Αποστάσεις από συγκεκριμένες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά πρόστιμα έλαβε ο γγ Εσόδων Χ.Θεοχάρης σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ενώ ξεκαθάρισε ότι η προτροπή του «δώστε ό,τι έχετε» δεν συνεπάγεται πως δεν θα παρθούν κατά περίπτωση μέτρα κατά φοροοφειλετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ στην σύσκεψη με τον κ. Θεοχάρη τέθηκαν πολλά ζητήματα σχετικά με τα πρόστιμα, τη λειτουργία των εφοριών, την ασφάλεια των ελεγκτών, αλλά και τις καθυστερήσεις στην έκδοση εγκυκλίων και αποφάσεων που δυσχεραίνουν το έργο των εφοριακών.

Ο κ. Θεοχάρης φέρεται να δήλωσε αναφορικά με τα εξοντωτικά πρόστιμα πως ήταν αντίθετος με κάποιες από τις αποφάσεις για τα πρόστιμα και υποστηριξε πως προσπάθησα να υποδείξει τα λάθη αλλά δεν εισακούστηκε.

Για τις ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών τόνισε πως υπάρχει κεντρική στόχευση και ότι μπορεί ο ίδιος να δήλωσε στους πολίτες μέσω του Τύπου «δώστε ότι έχετε» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατά περίπτωση δεν θα παρθούν μέτρα. Για τις καθυστερήσεις στην έκδοση εγκυκλίων και αποφάσεων απέρριψε εύθηνες στις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά τις ουρές που δημιουργούνται στις ΔΟΥ ο κ. Θεοχάρης φέρεται να απάντησε ότι έχει την ενημέρωση από διευθυντές ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και πως δεν υφίσταται τώρα τέτοιο θέμα εκτός από την «ουρά» για το ΕΕΤΗΔΕ.

Για την ασφάλεια των εφοριακών που διενεργούν ελέγχους ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως για τις επιθέσεις στα συνεργεία προληπτικού ελέγχου ζήτησε βοήθεια από την αστυνομία, αλλά και τη διοργάνωση σεμιναρίων στους συναδέλφους από αστυνομικούς για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο τονίσθηκε πως μέσα στην Γενική Γραμματεία Εσόδων θα δημιουργηθούν 8 Διευθύνσεις Προληπτικού Ελέγχου, μια στην Αθήνα, μία στην Θεσσαλονίκη και άλλες έξι στην περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά στο ΣΔΟΕ ο κ. Θεοχάρης φέρεται να απάντησε πως δεν γνωρίζει τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί και φέρεται να εξέφρασε την άποψή ότι η φοροδιαφυγή χτυπιέται περισσότερο με την είσπραξη των φόρων και όχι με τη βεβαίωση τους όπως π.χ. γινόταν με τα πλαστά και εικονικά που βεβαίωνε το ΣΔΟΕ και δεν εισπράττονταν.

Στην συνάντηση ξεκαθαρίσθηκε πως δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για το μισθολόγιο των εφοριακών, αλλά ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά θα υπάρξουν προσλήψεις.

Όπως επισημάνθηκε την 1η Ιανουαρίου 2014 υπηρετούσαν 8.900 περίπου εφοριακοί και δεν προβλέπεται να μειωθούν άλλο.

Αντιθέτως το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν 150 από την Δημοτική Αστυνομία κατόπιν αξιολόγησης, 300 άτομα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, 700 με νέα προκήρυξη ΑΣΕΠ σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα υπάρξει συμπληρωματικά η δυνατότητα πρόσληψης άλλων 500 μέχρι το τέλος του 2014.

Διευκρινίσεις Χ. Θεοχάρη

Ερωτηθείς για τα όσα μετέφερε η ΠΟΕ – ΔΟΥ και ειδικά για το θέμα των προστίμων ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως έχει υποβάλει υπόψη του οικονομικού επιτελείου προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει το καθεστώς επιβολής προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων. «Δεν είμαι αντίθετος αλλά έχω υποβάλει προτάσεις βελτίωσης όσων ισχύουν για τις αποδείξεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει πλαφόν στο επίπεδο των προστίμων που καταλογίζονται.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook