Σάλο έχει προκαλέσει μια συνομιλία της Αμερικανίδας βοηθού υπουργού Εξωτερικών, η οποία διέρρευσε και δημοσιοποιήθηκε στο YouTube και στην οποία η Βικτόρια Νούλαντ λέει στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ουκρανία σε μια συζήτησή τους σχετικά με τη στρατηγική για την πολιτική μετάβαση «γ…σε την ΕΕ».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ζήτησε συγγνώμη από αξιωματούχους της ΕΕ, ωστόσο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την προσβλητική δήλωσή της σχετικά με το ρόλο της ΕΕ στην Ουκρανική κρίση, την οποία η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα «απολύτως απαράδεκτη».

Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε, ότι η κ. Μέρκελ εκτιμά τη δουλειά της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, η οποία ηγείται των μεσολαβητικών προσπαθειών της ΕΕ ανάμεσα στον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους αντιπάλους του, που έχουν βγει στους δρόμους. Πρόσθεσε δε, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να προσπαθεί, όσο πιο εντατικά γίνεται, για να κατευνασθεί η κατάσταση στην Ουκρανία».

Η ίδια η Νούλαντ αρνήθηκε σήμερα να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για μια «ιδιωτική διπλωματική συνομιλία», που υπεκλάπη με «εντυπωσιακό» τρόπο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο «δεν θα σχολιάσω μια ιδιωτική διπλωματική συνομιλία» και πρόσθεσε ότι «ο επαγγελματισμός (της υποκλοπής) είναι εντυπωσιακός. Η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή». Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει υποψίες, ότι η Ρωσία έχει κάποιο ρόλο στην υποκλοπή αυτή. Η Νούλαντ δήλωσε ακόμη, πως δεν πιστεύει, ότι η διαρροή θα βλάψει τις σχέσεις της με την Ουκρανική αντιπολίτευση, ενώ αρνήθηκε επίσης το Ρωσικό ισχυρισμό, ότι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές εκπαιδεύονται στο χώρο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τον «καθαρή φαντασία».

Στη Μόσχα την ίδια ώρα αναλυτές διατυπώνουν υποθέσεις, για το ποιος ευθύνεται για τη διαρροή. Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ένας κορυφαίος Ρώσος ειδικός σε θέματα ασφαλείας, δήλωσε πως τόσο οι Ρωσικές όσο και οι Ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να ευθύνονται για την υποκλοπή, εξαιτίας των στενών σχέσεών τους.

Ωστόσο η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων, δήλωσε ο Σολντάτοφ. «Τα συστήματα παρακολούθησης της SBU είναι πιο επεμβατικά, επειδή στην Ουκρανία έχουν λιγότερο περιοριστικούς νόμους απ’ ό,τι στη Ρωσία», εξήγησε ο Ρώσος αναλυτής.

alphatv.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook