Το θάνατο του Ορέστη Κολοζόφ, σε ηλικία 74 ετών, ανακοίνωσε το ΚΚΕ την Παρασκευή. Ο Κολοζόφ, ιστορικό μέλος του ΚΚΕ, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη, σπούδασε στην Ιταλία όπου και συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα των ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό και εξελέγη βουλευτής το 1993.

Ο Ορέστης Κολοζόφ γεννήθηκε το 1940 στην Αλεξανδρούπολη και η οικογένειά του ήρθε το 1955 στην Αθήνα, Φεύγοντας το 1960 για σπουδές στην Ιταλία, τελείωσε τις σπουδές του ως φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Από το 1963 υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και το 1967 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στην Ιταλία μέχρι την δικτατορία του ’67 διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Ρώμης, καθώς και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας.

Η δικτατορία τον βρήκε στην Ιταλία, όπου ήταν μέλος του Γραφείου της ΕΔΑ Ιταλίας. Διετέλεσε επίσης μέλος του Γραφείου των Οργανώσεων στο Εξωτερικό του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με ευθύνη για το φοιτητικό κίνημα των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στο 10ο και 11ο Συνέδριο τακτικό της μέλος. Από το 10ο έως το 11ο Συνέδριο διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου από το 11ο μέχρι το 12ο Συνέδριο. Από το 12ο μέχρι και το 17ο Συνέδριο του Κόμματος διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Από το 1975 δούλεψε κομματικά στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και από το 1978 έως το 17ο Συνέδριο υπήρξε υπεύθυνός του.

Εξελέγη βουλευτής του ΚΚΕ για πρώτη φορά το 1993 και διετέλεσε υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Ο σύντροφος Ορέστης Κολοζώφ σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε με πίστη και σεμνότητα την πάλη του λαού, στήριξε και πάλεψε για το σοσιαλισμό–κομμουνισμό. Υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος ενάντια στις προσπάθειες διάλυσής του από τους οπορτουνιστές τόσο στην περίοδο του 1968 όσο και την περίοδο 1989–1991» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θανόντος.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook