Επιπλέον 914 νέα ξενοδοχεία  προστέθηκαν στην Ελλάδα κατά την πενταετία της κρίσης με το συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό να φθάνει συνολικά στο τέλος του 2013 τα 9.674 ξενοδοχεία.

Στον αντίποδα, κατά το ίδιο διάστημα,διέκοψαν τη λειτουργία τους 613 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 34.480 κλινών. Θετικό είναι το γεγονός ότι από τις νέες μονάδες που άνοιξαν και αντιστοιχούν σε 63.392 κλίνες- το 73% εντάχθηκε στις τρείς υψηλότερες κατηγορίες, ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους μόνο το 3% περίπου προερχόταν από τις τρείς ψηλότερες κατηγορίες, όπερ σημαίνει ότι το ξενοδοχειακό δυναμικό της Ελλάδας ανανεώνεται και αναβαθμίζεται. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά περίπου 23%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με αφορμή την σημερινή γενική συνέλευση των μελών του,  με τη συμμετοχή μάλιστα πλέον των 1.300 ξενοδόχων, για το 2014, τα μηνύματα από τις βασικές αγορές προέλευσης των επισκεπτών της Ελλάδας, υπό την πάγια προϋπόθεση της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και συγχρόνως της καλής εικόνας της χώρας μας, δείχνουν, ότι η χώρα δύναται να επιτύχει περαιτέρω αυξητικές τάσεις.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Έρευνας του ΙΤΕΠ και του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, του ΚΤΕΤ, για τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό το 2013, το 2013 αποτέλεσε χρονιά θεαματικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού. Όλες οι βασικές τουριστικές μεταβλητές κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%. Τα τουριστικά έσοδα έφθασαν τα 11,9 δις ευρώ και οι αφίξεις τα 17,9 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η Ευρώπη παραμένει η κύρια πηγή προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα με ποσοστό 88%. Το μερίδιο όμως της Ευρώπης το 2013 σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με το 2012, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα μερίδια της Ασίας και της Αμερικής.

Οι αφίξεις από την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 160%, από τη Ρωσία κατά 54% και από την Τουρκία κατά 35%. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι Γερμανοί τουρίστες εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά με δεύτερους του Βρετανούς τουρίστες. Τα μερίδιά τους όμως σημειώνουν πτώση σε σχέση με το 2012. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν τα μερίδια των Ρώσων και Γάλλων τουριστών. Η συνολική δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 661 ευρώ, αυξημένη κατά 7,3% σε σχέση με το 2012.

Σε σχέση με τις κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με την Τουρκία και την Πορτογαλία να ακολουθούν.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης παρουσίασε πέντε κεντρικούς άξονες παρεμβάσεων πρώτης γραμμής  που μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στον ελληνικό τουρισμό και στην ελληνική ξενοδοχεία κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια. Αυτοί είναι:

-Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές και προσοδοφόρες μορφές τουρισμού.
-Αναβάθμιση των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
-Στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
-Προσδιορισμός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.
-Επένδυση πόρων στην εθνική τουριστική προβολή.

newmoney.gr/Στεφανία Σούκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook