Όταν πρόκειται να επιλέξετε κάποιο προϊόν ομορφιάς, μπορεί να χαθείτε στην πληθώρα των εταιρειών που προσπαθούν να σας εντυπωσιάσουν και να σας πείσουν να αγοράσετε το σκεύασμα τους. Η αγορά γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, ειδικά όταν πρέπει να κατανοήσετε άγνωστους όρους που αναγράφονται στις συσκευασίες. Μάθετε τι σημαίνουν και κάντε επιλογές που σας ταιριάζουν!

Active ingredients: ή \”ενεργά συστατικά\”. Σύμφωνα με το νόμο ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα, αυτά τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα. Συνήθως είναι συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, το βενζολικό οξύ και άλλα και είναι αυτά τα οποία έχουν κάποια συγκεκριμένη δράση στην επιδερμίδα όπως η λεύκανση σημαδιών ή η απολέπιση και η σύσφιξη. Δεν περιέχονται σε όλα τα προϊόντα.

Alpha hydroxy acids (AHA\’s): είναι μια κατηγορία οξέων που προκύπτει από το ζαχαροκάλαμο και τα κιτρώδη φρούτα όπως το λεμόνι ή το πορτοκάλι. Η δουλειά τους είναι να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος κάνοντας ήπια απολέπιση. Επίσης, προϊόντα που τα περιέχουν μπορούν να διεγείρουν τα κύτταρα για την παραγωγή κολλαγόνου. Lactic, glycolic, citric, malic και pyruvic acid, είναι οι πιο κοινές ονομασίες που μπορεί να αναγράφονται σε κάποιο προϊόν.

Anti wrinkles: ή \”αντιρυτιδική\”: Τα προϊόντα που αναγράφουν αυτή τη λέξη, περιέχουν ρετινόλη (παράγωγο της βιταμίνης Α) η οποία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο ευθύνεται για τη νεανική όψη και υφή της επιδερμίδας. Κρατήστε όμως στο μυαλό σας, ότι καμία κρέμα δεν έχει εφευρεθεί για να εξαφανίσει τις ρυτίδες αλλά μόνο για να βοηθήσει στην παραγωγή κολλαγόνου, η οποία φθίνει με την ηλικία και να το κάνει να φαίνεται καλύτερο.

Κλινικά ελεγμένο: μια φράση που ακούγεται μάλλον επαγγελματική και δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας. Στη βιομηχανία της ομορφιάς όμως αυτό που σημαίνει είναι ότι πολύ απλά έχει περάσει από εργαστηριακό έλεγχο και όχι ότι τα αποτελέσματα που υπόσχεται είναι επιβεβαιωμένα!

Emolients: είναι μια μίξη χημικών ενυδατικών στοιχείων. Χρησιμοποιούνται συχνά σε λοσιόν, lipstick και άλλα προϊόντα που έχουν σκοπό να μαλακώσουν την επιδερμίδα, επιβραδύνοντας την εξάτμιση μορίων νερού από αυτή. Είναι κατάλληλα για ξηρό δέρμα.

Fragrance-free: \”χωρίς άρωμα\”. Τα προϊόντα που το αναγράφουν συνήθως δεν περιέχουν τεχνητά αρώματα αλλά μπορεί να υπάρχει μια φυσική μυρωδιά ώστε να καλύπτει αυτή των διαφόρων χημικών συστατικών. Είναι η κατάλληλη επιλογή για ευαίσθητα δέρματα.

Υποαλλεργικό: αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση σε αυτόν που το χρησιμοποιεί. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί εγγύηση ότι δε θα πυροδοτήσει μια αλλεργική αντίδραση.

Noncomedogenic: αναφέρεται σε προϊόντα που δεν περιέχουν συστατικά που θα φράξουν τους πόρους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σπυράκια και στίγματα. Είναι κατάλληλα για δέρματα με τάσεις ακμής.

Oil-free: η ερμηνεία αυτού του όρου είναι ότι δε βασίζονται σε συστατικά που φράζουν τους πόρους όπως λιπαρά έλαια (πχ shea butter). Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι 100% oil-free.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook