Η απραξία της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί αθέτηση της υποχρέωσής της να προστατεύσει την ατμόσφαιρα, η οποία αποτελεί κοινό αγαθό.

Αυτά αναφέρονται στη μηνυτήριο αναφορά που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται η οργάνωση Our Children’s Trust, ο «κλιματικός» ερευνητής της NASA Τζέιμς Χάνσεν, αλλά και πέντε έφηβοι!

Σύμφωνα με την αγωγή, οι έφηβοι έχουν «ιδιαίτερο συμφέρον στη διασφάλιση της σταθερότητος του Κλίματος ώστε να εξασφαλιστεί η προοπτική ενός βιώσιμου μέλλοντος».

Η αγωγή στηρίζεται στην Public Trust Doctrine, ένα νομικό δόγμα που πρεσβεύει πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύει του απαραίτητους για την επιβίωση και ευζωία του κοινωνικού συνόλου πόρους, όπως είναι τα ποτάμια, ο υδροφόρος ορίζοντας ή η ατμόσφαιρα.

Όπως δήλωσε ο Χάνσεν, «αν οι εκπομπες διοξειδίου του άνθρακα δεν μειωθούν έγκαιρα, η Γη θα περάσει ένα σημείο μετά το οποίο η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη, με καταστροφικές συνέπειες, από την τήξη των πάγων ως την ευρεία εξαφάνιση ζωικών ειδών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook