Ανάστατη είναι η Κύπρος λόγω του Γιώργου Θεοφάνους από τις υπερβολικές απαιτήσεις του συνθέτη, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναυλίες για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής στο νησί.

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης πρότεινε στην κυπριακή κυβέρνηση να παρουσιάσει μια μουσική παράσταση με τίτλο «Χαίρε Κύπρος», στην οποία έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος Κύπριοι τραγουδιστές και ηθοποιοί, παιδικές χορωδίες, καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου. Και για όλα αυτά φέρεται να ζήτησε 400.000 ευρώ!

«Δεν είμαστε στην εποχή που γίνονταν τέτοιες συναυλίες με τον Γ. Νταλάρα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν σε παιδιά που δεν έχουν να φάνε», δήλωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Εκατοντάδες είναι επίσης τα μηνύματα δυσαρέσκειας που φτάνουν στην κυπριακή βουλή από απλούς πολίτες που εκφράζουν φόβους ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα αποκτήσουν αισθητική «νυχτερινής πίστας».

Πάντως ο Γιώργος Θεοφάνους έχει και τους υποστηρικτές του. Ανάμεσα σε αυτούς και η πρώην σύζυγός του Ευρυδίκη, η οποία έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο facebook: «Η φωνή μας είναι τα τραγούδια μας. Αυτά είναι η δύναμη μας, η αντίσταση μας, ο δικός μας τρόπος έκφρασης, αντίδρασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Κι εμείς τί πρέπει να κάνουμε; Να παρακολουθούμε άπραγοι; Να κλείσουμε το στόμα μας; Εγώ ποτέ δεν το έκανα και ούτε πρόκειται. Κι όταν το ανοίξω, τραγουδώντας θα το κάνω. Θα τραγουδήσω τον πόνο, την οργή, το θυμό, την ελπίδα φορώντας ένα χαμόγελο που θα εμψυχώσει κάθε συμπολίτη μου. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος. Αυτός είναι ο δικός μου δρόμος και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι. Ενάντια λοιπόν στους προσκυνημένους, εγώ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες από όποιο μουσικό χώρο κι αν προερχόμαστε, θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε για το πιο σημαντικό κομμάτι της ψυχής μας. Την Κύπρο μας. Θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε για την μεγαλύτερη αξία όλων. Την Ελευθερία. Και να είστε σίγουροι… ο κόσμος την καταλαβαίνει και τη νοιώθει την «αλήθεια» μας».


Μετά το κύμα αντιδράσεων στο νησί, ο συνθέτη έστειλέ επιστολή στην οποία αναφέρει: «Με την ματιά των καινούργιων γενιών αλλά και των γενιών που ζήσαμε τον πόλεμο του 1974 και μεγαλώσαμε με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, φέτος, 40 χρόνια μετά, μελοποίησα ποιήματα μερικών από τους πιο καταξιωμένους Κύπριους ποιητές (Β. Μιχαηλίδης, Κ. Μόντης, Κ. Χαραλαμπίδης ,Α. Λυκαύγης , Κ. Αγγελίδου, Ν.Μαραγκού κ.α.), ως απλός εκφραστής και συμπαραστάτης στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός για επιβίωση αλλά ταυτόχρονα και ωςαναγνώριση προς ό,τι ενέπνευσε τον κάθε ποιητή ξεχωριστά.

Τα ποιήματα αυτά παρουσιάζονται κάτω από τον γενικό τίτλο της μουσικής παράστασης «ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ» και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αγωνιστικότητας του νησιού μας, ειδικότερα τη σημερινή εποχή που η Κύπρος περνά ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, δοκιμάζεται το πολιτιστικό της πρόσωπο, αλλοιώνεται δημογραφικά ο χώρος της και λεηλατούνται μνημεία του πολιτισμού της.

Η παράσταση θα διανθιστεί και με τραγούδια άλλων αγαπημένων συνθετών-στιχουργών όπως π.χ Μ.Τόκα, N.Yasin, Μ.Θεοδωράκη, Λ.Μαλένη, Γ.Κοτσωνη, Γ.Ανδρέου κ.α. καθώς και διαλόγους/κείμενα γραμμένα από τον καταξιωμένο συμπατριώτη μας Γιώργο Τσιάκκα, τα οποία θα ακουστούν στην παράσταση με τις φωνές μερικών από τους πιο σημαντικούς Κύπριους ηθοποιούς. Επίσης έργα των πιο εμπνευσμένων εικαστικών της Κύπρου θα στολίσουν τις εικόνες και τα βίντεο που θα συνοδεύουν τα μελωποιημένα ποιήματα.

Στην μουσική παράσταση «ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ» έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος Κύπριοι τραγουδιστές και ηθοποιοί, παιδιά από τις χορωδίες των μουσικών σχολείων καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου.

Στόχος είναι να διεξαχθούν 5 παραστάσεις στην Κύπρο, ξεχωριστά σε κάθε πόλη (ΛΑΡΝΑΚΑ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΠΑΦΟΣ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ), από τις 15 ως τις 20 Ιουλίου 2014, με ελεύθερη είσοδο .

Η πρότασή μου, μέσα από αυτή την μουσική παράσταση, είναι να ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ και να θυμόμαστε την εισβολή, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τις περιουσίες μας ατενίζοντας το μέλλον του νησιού μας ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ και πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά προς τους Τουρκοκυπρίους αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Η πρότασή μου για αυτή την παράσταση θα γινόταν ούτως ή άλλως ανεξάρτητα πολιτικής απόχρωσης της κυβέρνησης .

Η πρότασή μου με αυτή την παράσταση είναι να φωνάξουμε μαζί όλοι ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ και έχει στόχο την καρδιά του κάθε συμπατριώτη μου που αρνείται να δεχτεί αυτό που συνέβηκε και συνεχίζει να συμβαίνει 40 χρόνια. Γι’ αυτό και σας καλώ να στηρίξετε με το χέρι στην καρδιά αυτή την προσπάθεια.