Την ανάγκη η χώρα μας να διαθέτει τις δικές της ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων, αντί να εισάγει αθρόα γενετικό υλικό δεύτερης και τρίτης ποιότητας από το εξωτερικό, υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Agrotica.

Τονίζοντας ότι η ελληνική δενδροκομία αποτελεί ένας από τους βασικούς πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, με τις προοπτικές να καταγράφονται ευοίωνες (πολλές νέες φυτεύσεις που θα εκτοξεύσουν την παραγωγή στα επόμενα χρόνια) και τις εξαγωγές να τρέχουν με γοργό ρυθμό (φρούτων και μεταποιημένων προϊόντων), ο κ. Μολασιώτης ανέφερε ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα που φρενάρουν να φανεί η δυναμική που υπάρχει.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, προτείνεται η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου για την ελληνική δενδροκομία το οποίο θα έχει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. «Θα στοχεύει δηλαδή στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και ταυτόχρονα θα θέτει τις βάσεις για τη δενδροκομία της επόμενης γενιάς», επεσήμανε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι βασικοί άξονες θα πρέπει να αφορούν το γενετικό υλικό, τους προσεκτικούς χειρισμούς που απαιτούνται για τη μείωση του κόστους παραγωγής και αύξησης παραγωγικότητας, τη διατήρηση της ποιότητας των ελληνικών φρούτων και δράσεις για τη μεταποίηση δενδροκομικών προϊόντων.

Πολύ σημαντικό κατά τον ίδιο είναι να σκιαγραφηθούν ποια είναι τα φρούτα πρωταθλητές για την Ελλάδα (ελιά, λάδι πορτοκάλι, ροδάκινα και τα ακτινίδια) και ποιοι οι αναδυόμενοι αστέρες, όπως τα κεράσια και τα βερίκοκα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook