Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται πως πυροδοτούνται σχετικά με το Κυπριακό έπειτα από το ηχηρό «Ναι» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών και το προσχέδιο του ανακοινωθέντος προκαλούν πολιτικές αντιδράσεις, με ηγετικές φυσιογνωμίες πολιτικών κυπριακών κομμάτων να εκφράζουν έντονες διαφωνίες, κυρίως στο σημείο της κυριαρχίας. Τη διαδικασία στηρίζει το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει Αναστασιάδη

Έκκληση προς όλα τα κυπριακά πολιτικά κόμματα απευθύνει το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδιώξουν τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και συνεννόηση.

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος αναφέρει πως το κόμμα εκφράζει τη στήριξη του στη διαπραγματευτική διαδικασία και καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού και να μην υποπέσει σε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις.

Το ΑΚΕΛ, «είχε προειδοποιήσει ευθύς εξαρχής ότι η όποια προσπάθεια για αποδέσμευση από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ και από επιτευχθείσες συγκλίσεις, ελέω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, θα μας οδηγούσε σε αχρείαστες περιπέτειες με αβέβαιη κατάληξη».

Αυτή η πολιτική, είπε, «υποστηρίχθηκε από όλα τα άλλα κόμματα», προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις, δυστυχώς, μας έχουν δικαιώσει».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ γινόταν ρητή αναφορά σε μία και μόνη κυριαρχία». Στην πορεία, πρόσθεσε, συμφωνήθηκε ότι αυτή θα είναι αδιαίρετη και θα εκπηγάζει ισότιμα από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους». Στη Διακήρυξη, συνέχισε, «γίνεται αναφορά σε μία και μόνη κυριαρχία, που καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το Χάρτη των Η.Ε. και εκπηγάζει ισότιμα από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους».

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη «η απάλειψη του προσδιορισμού «αδιαίρετη», σε συνδυασμό με την προσθήκη ότι αυτή καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι στη Διακήρυξη διασφαλίζεται η εξωτερική πτυχή της κυριαρχίας, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα της εσωτερικής διάστασης της κυριαρχίας».

Ομήρου: Οδηγούμαστε σε λύση χειρότερη από το σχέδιο Αναν

Λόγια κενά περιεχομένου, αποδείχθηκαν κατά τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου , οι διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, προεκλογικές και μετεκλογικές του Προέδρου Αναστασιάδη για εμμονή σε μια διαπραγματευτική βάση που να κατοχυρώνει τις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος από τον Ντερβίς Έρογλου ολοκληρώνει την σαφή μεθόδευση για να συρθεί η ελληνική κυπριακή πλευρά σε διαπραγματεύσεις στη βάση ενός πλαισίου που οδηγεί σε λύση χειρότερη και από το Σχέδιο Ανάν, που απέρριψε ο Κυπριακός Ελληνισμός το 2004.

Το κοινό ανακοινωθέν συνιστά κατολίσθηση που οδηγεί το Κυπριακό στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του και στην πραγματικότητα – όπως είπε-, διαγράφει και ακυρώνει πρόνοιες των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και ανοίγει το δρόμο στην τουρκική πλευρά να διεκδικήσει λύση συνομοσπονδίας.

Ο κ Ομήρου εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και ανέφερε πως η αναφορά του στην πρόσφατη ιστορία του Κυπριακού και η προτροπή του για άντληση διδαγμάτων από αυτήν είναι εύγλωττη και εκπέμπει σαφή μηνύματα.

Πρόσθεσε επίσης, πως οι ώρες που έρχονται για την Κύπρο είναι κρίσιμες, και πως μόνη εγγύηση για τη ματαίωση των δεινών που απειλούν την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό Ελληνισμό είναι η ενότητα του λαού και η αγωνιστική επαγρύπνηση.

Λιλλήκας: Πέρσι «κούρεψε» την οικονομία της Κύπρου και φέτος ετοιμάζεται να «κουρέψει» το Κυπριακό

O Πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, υποστήριξε πως ο Νίκος Αναστασιάδης πέρσι κούρεψε την οικονομία της Κύπρου και φέτος ετοιμάζεται να κουρέψει το Κυπριακό. «Θέλω» είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, «να εκφράσω την ελπίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλογιστεί τις ευθύνες που θα φέρει για την πορεία που επέλεξε να θέσει το Κυπριακό. Ελπίζω να πήρε τα μηνύματα από τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού ο οποίος κατά την εκτίμηση μας κράτησε σοβαρές αποστάσεις από τους χειρισμούς και το κοινό ανακοινωθέν».

«Δεν είναι τυχαίο», συνέχισε «που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν, αντίθετα παρέπεμψε, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, στο σχέδιο Ανάν με προτροπή να αποφύγουμε ουσιαστικά ένα τέτοιο σχέδιο στο μέλλον».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook