Για \”αναπτυξιακή καταδίκη\” της Σητείας στα πλαίσια του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης κάνουν λόγο φορείς του νόμου Λασιθίου σε κοινή επιστολή τους που απέστειλαν στον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη και με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, σε υπουργούς, αυτοδιοικητικούς, φορείς κ.α

Στο κείμενο αναδεικνύεται το τεράστιο έλλειμμα ανάπτυξης, που διακρίνει το Λασίθι σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη, γεγονός που απαιτεί μια πολιτική  ισόρροπης ανάπτυξης ενώ η αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού υπό αυτήν την οπτική θα ενισχύσει την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη έκπληξη, οργή και αγανάκτηση διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τις προτάσεις της μελετητικής ομάδας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης, όπως αυτές διατυπώθηκαν από την συντονίστρια της ομάδας κα Κλουτσινιώτη, στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε στα Χανιά στις 22 Ιαν. 2014.

Δεν σας κρύβουμε κ. Υπουργέ ότι το σύνολο των συμπολιτών μας, περίμενε με ιδιαίτερη αγωνία τις προτάσεις της μελετητικής ομάδας, για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού, ελπίζοντας ότι μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό η απομονωμένη αυτή περιοχή του Λασιθίου, θα γύριζε επιτέλους σελίδα προκειμένου να μπορέσει να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα ανάπτυξης, που την διακρίνει σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη και το οποίο αναγνωρίζεται από όλους τους Θεσμικούς Φορείς (Υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια Κρήτης, κ.α.).

Δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα της ελλειμματικής ανάπτυξης, δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτή από την μελετητική ομάδα της κας Κλουτσινιώτη, η οποία με τις προτάσεις που διατύπωσε, συνεχίζει να αφήνει την περιοχή μας έξω από κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό, σε αντιδιαστολή μάλιστα με αυτά, που η τοπική κοινωνία, μέσω των εκπροσώπων της (Δήμος Σητείας, Αντιπερειφέρεια Λασιθίου, Περιφέρεια Κρήτης), έχει εκφράσει γραπτά και προφορικά κατά την Α’ Φάση της αξιολόγησης.

Οι θέσεις της τοπικής κοινωνίας, έχουν υιοθετηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ, ζητώντας την διόρθωση των σφαλμάτων του υφιστάμενου Χωροταξικού Κρήτης, και τα οποία σφάλματα συνέβαλαν στην σημερινή κατάσταση απομόνωσης και οπισθοδρόμησης της περιοχής.

Είναι δε, άξιο απορίας, γιατί η εν λόγω μελετητική ομάδα δεν εναρμονίζεται με τις επιταγές της Τοπικής Κοινωνίας και της Περιφέρειας Κρήτης και εξακολουθεί να υποστηρίζει και να επιβάλλει την καταστροφική της στόχευση, που φέρνει την Σητεία, στην θέση του ουραγού όλης της Κρήτης, και οδηγεί την περιοχή στην ερημοποίηση που επιβάλλει η ΄΄μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ – ΒΑΠΕ΄΄, με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τους, αφού επιτρέπονται και χωροθετούνται παντού.

Πως είναι δυνατόν, η Σητεία να θεωρείται (για την ομάδα Κλουτσινιώτη) τουριστικά ανεπτυγμένη και κορεσμένη, όταν οι πάντες γνωρίζουν την τουριστική ανυπαρξία της περιοχής. Σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Σητείας, υφίστανται σήμερα, τρεις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες, όταν στα υπόλοιπα μέρη της Βόρειας Κρήτης με τa οποία και μας εξομοιώνει αναπτυξιακά η κα. Κλουτσινιώτη, υπάρχουν ανά περιοχή, δεκάδες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εκατοντάδες άλλες μικρού και μεσαίου μεγέθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημερινής τουριστικής ερημοποίησης της περιοχής μας είναι η πόλη της Σητείας οι κλίνες της οποίας σήμερα είναι οι μισές από αυτές που ήταν την δεκαετία του 1980.

Σχετικά με το Διεθνές Αεροδρόμιο Σητείας, είναι εντελώς άστοχο και προκλητικό, να υποβαθμίζεται από την μελετητική ομάδα σε περιφερειακό, ακυρώνοντας προσπάθειες και αγώνες δεκαετιών προκειμένου να φθάσει το αεροδρόμιο της Σητείας στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και να έχει χαρακτηρισθεί ως Διεθνής Αερολιμένας. Αδιαπραγμάτευτη πρόταση μας, αποτελεί η ολοκλήρωση και η ενίσχυση των υποδομών του αεροδρομίου (πύργος ελέγχου, επέκταση διαδρόμου κατά 170 μέτρα, περιμετρικός δρόμος ασφαλείας κα.), προκειμένου να επιτελέσει τον ρόλο του ως μοχλός ανάπτυξης της Ανατολικής Κρήτης υποβοηθώντας ταυτόχρονα την λειτουργία του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Η ομάδα της κας Κλουτσινιώτη, ξέχασε ότι στη Σητεία υπάρχει Λιμάνι υψηλών προδιαγραφών, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως Πύλη Εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λιμάνι ΣΕΝΓΚΕΝ). Αναρωτιόμαστε όλοι μας πως είναι δυνατόν να αγνοείται το σύγχρονο λιμάνι της Σητείας από τον χωροταξικό σχεδιασμό. Πως είναι δυνατόν, στους προτεινόμενους λιμένες κρουαζιέρας να είναι όλοι οι λιμένες των Βόρειων ακτών του νησιού, ΠΛΗΝ του Λιμένα της Σητείας.

Η τοπική κοινωνία κ. Υπουργέ, απαιτεί ο Λιμένας της Σητείας, να χαρακτηριστεί ως ΄΄home port κρουαζιέρας΄΄, ώστε να αξιοποιηθoύν στο σύνολο τους οι υφιστάμενες υποδομές λιμανιού και αεροδρομίου, προς όφελος της Ανατολικής Κρήτης αλλά και της εθνικής μας οικονομίας γενικότερα.

Η οδική επικοινωνία της Σητείας με την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και τα απομακρυσμένα διαμερίσματά της, μας παραπέμπει σε δεδομένα δεκαετίας του 1960. Το Χωροταξικό Κρήτης, πρέπει να επισημάνει την χαοτική υστέρηση της Σητείας, όσον αφορά στις οδικές της υποδομές(ΒΟΑΚ,ΝΟΑΚ,επαρχιακή οδοποιία), προκειμένου να αρθεί η οδική της απομόνωσή από την υπόλοιπη Κρήτη και να προτείνει την ένταξή τους, στο διευρωπαϊκό δίκτυο ανάπτυξης οδικών υποδομών. Ίσως είναι η μόνη ευκαιρία, που έχει η περιοχή, για να χρηματοδοτηθούν οι οδικές της αρτηρίες, δηλαδή το  τμήμα του ΒΟΑΚ από Σητεία – Καλό Χωριό, ο ΝΟΑΚ στο τμήμα Σητεία – Πιλαλήματα – Ιεράπετρα καθώς και η επαρχιακή οδοποιία Σητείας – Παλαικάστρου – Ζάκρου – Ξερόκαμπου – Ζήρος – Σητεία.

Η απουσία της Σητείας από την πρόταση για την διαμόρφωση του Νέου Χωροταξικού Κρήτης, συνεχίζεται και στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όπου δεν αποτυπώνονται οι υποδομές που βρίσκονται σε ημιτελή κατασκευαστική φάση όπως η λιμνοδεξαμενή της ΖΟΥ αλλά ούτε και αυτές που βρίσκονται σε μελετητική διαδικασία (ταμιευτήρες Λιθινών, Χοχλακιές, Ζάκρου). Θεωρείται απαραίτητο να καταγραφούν και να αποτυπωθούν οι υποδομές αυτές, που συμβάλουν στην αειφορία της διαχείρισης των επιφανειακών κυρίως υδάτων, σε μια περιοχή όπως είναι η δικιά μας η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ξηροθερμικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα με τα παραπάνω, το Χωροταξικό Κρήτης, πρέπει να εντοπίσει και να αναδείξει μικρότερα έργα υποδομής, που αφορούν την διαχείριση επιμέρους τοπικών δραστηριοτήτων, όπως είναι τα αλιευτικά καταφύγια, του Κουρεμένου, του Μόχλου και του Μακρύ Γιαλού, τα οποία πρέπει να αποτυπωθούν στο Νέο Χωροταξικό Κρήτης.

Στην περιοχή μας, έχουν ήδη κατασκευασθεί, πολλές μικρές μονάδες ΑΠΕ και σχεδιάζονται και έχουν αδειοδοτηθεί πολυάριθμες νέες. Η ένταση και η πυκνότητα των μονάδων αυτών είναι τόσο μεγάλη, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους αλλοίωσης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Επειδή στην παρουσίαση του Νέου Χωροταξικού Κρήτης, αναφέρθηκε ότι ο Αθερινόλακος προβλέπεται να καθορισθεί ως ένα από τα τρία ενεργειακά – βιομηχανικά κέντρα στην Κρήτη, ΠΡΕΠΕΙ να γίνει σαφή πρόβλεψη, στο νέο χωροταξικό, ώστε να καθορισθεί η συγκεκριμένη και μόνο περιοχή, ως βιομηχανική ζώνη (εργοστάσιο ΔΕΗ Αθερινόλακου + ζώνη ΑΠΕ) και η οποία να μην επηρεάζει τις ζώνες υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και τουρισμού της περιοχής του Γούδουρα και του Ξερόκαμπου. Είναι πραγματικά εγκληματικό αυτό που γίνεται σήμερα με την άναρχη και άνευ ορίων εγκατάσταση των ΑΠΕ, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές , όπως είναι οι περιοχές NATURA.

Το Νέο Χωροταξικό, οφείλει και πρέπει να διαφυλάξει και να αναδείξει την ιδιαιτερότητα της ΠΕ Λασιθίου, με τα τρία σχεδόν ισοδύναμα αστικά κέντρα και να προβλέψει την ΄΄ανεξάρτητη ανάπτυξη΄΄ της κάθε περιοχής, ενταγμένη μέσα σε ένα συλλογικό πλαίσιο όπου η κάθε μία θα συμπληρώνει και θα βελτιώνει την άλλη. Υποδομές όπως το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι της Σητείας, μπορούν και πρέπει να υποστηρίξουν τις ανάγκες των άλλων περιοχών του Λασιθίου όπως βεβαίως και το αντίστροφο. Ειδικά για την περιοχή της Σητείας, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης και του υφιστάμενου απαρχαιωμένου και επικίνδυνου οδικού δικτύου, θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν οι κρατικές διοικητικές και υπηρεσιακές δομές, (Νοσοκομείο και Δημόσιες Υπηρεσίες) προβλέποντάς την λειτουργία τους σε πλήρη ανάπτυξη.

Καταλήγοντας, αυτό που ζητούμε τόσο από εσάς κ. Υπουργέ, όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και από όλο τον εμπλεκόμενο μηχανισμό, είναι να απαιτήσετε από την μελετητική ομάδα να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες διορθώσεις προκειμένου να αρθούν όλες οι σχεδιαζόμενες αδικίες σε βάρος της περιοχής του Δήμου Σητείας και πιο συγκεκριμένα :

– το νέο Χωροταξικό να επιτρέπει χωρίς περιορισμούς και με καθαρό τρόπο, που να μην επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες, την δυνατότητα ανάπτυξης όλων των μορφών τουρισμού (μαζικός, θεματικός, ειδικές

μορφές, οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, κλπ.) στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

– Το αεροδρόμιο της Σητείας να αναγράφεται με τον ορθό του όρο ως ΄΄ΔΙΕΘΝΕΣ΄΄ και όχι ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ καθώς και να προτείνεται η ολοκλήρωση των υποδομών του (Πύργος Ελέγχου, επέκταση διαδρόμου, περιμετρικός δρόμος ασφαλείας, αμαξοστάσιο, κ.α.). προκειμένου να καλύψει της αναπτυξιακές ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης.

– Το λιμάνι της Σητείας (πύλη Schengen) να χαρακτηριστεί ως ΄΄Ηome Port Κρουαζιέρας΄΄ σε συνδυασμό με το Διεθνές αεροδρόμιο της Σητείας και όχι να παραλείπεται από τον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού.

– Το Χωροταξικό Κρήτης, πρέπει να επισημάνει την χαοτική υστέρηση της Σητείας, όσον αφορά τις οδικές υποδομές (ΒΟΑΚ, ΝΟΑΚ ,επαρχιακή οδοποιία) και την απομόνωσή της από την υπόλοιπη Κρήτη και να προτείνει την ένταξή τους στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Ανάπτυξης Οδικών Υποδομών.

– Να αποτυπωθούν στο νέο Χωροταξικό σχεδιασμό οι υποδομές διαχείρισης υδάτων που βρίσκονται σε ημιτελή κατασκευαστική φάση, όπως είναι η λιμνοδεξαμενή της ΖΟΥ καθώς και αυτές που βρίσκονται σε μελετητική διαδικασία (ταμιευτήρες Λιθινών, Χοχλακιές, Ζάκρου).

– Να αναφερθεί ρητά η ανάγκη διατήρησης και αναβάθμισης των Υπηρεσιών Υγείας του Νοσοκομείου Σητείας στα πλαίσια της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής και του απαράδεκτου υφιστάμενου οδικού δικτύου.

– Να αποτυπωθούν τα μικρότερα έργα υποδομής όπως είναι τα αλιευτικά καταφύγια του Κουρεμένου, του Μόχλου και του Μακρύ Γιαλού.

– Να χαρακτηριστεί η περιοχή της Σητείας κορεσμένη για περαιτέρω εγκατάσταση ΑΠΕ και ΒΑΠΕ καθώς οι ήδη εγκατεστημένες σε συνδυασμό με το εργοστάσιο του Αθερινόλακου, έχουν περάσει κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

– Ο χαρακτηρισμός της περιοχής του Αθερινόλακου ως βιομηχανική ζώνη να περιοριστεί στα στενά γεωγραφικά όρια του Αθερινόλακου και να μην επεκταθεί στις γειτονικές περιοχές Γούδουρα και Ξερόκαμπου καθώς είναι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής παραγωγικότητας με δυνατότητες και προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.

– Να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ύπαρξη του ΤΕΙ Σητείας (Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας), το οποίο και αποτελεί την έδρα της Σχολής Τεχνολογίας & Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης. Πέρα της αναφοράς της ύπαρξης του, θα πρέπει να τονιστεί, η ανάγκη στελέχωσης του τόσο σε επιστημονικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του, τόσο μέσα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και στην υψηλή επαγγελματική αποκατάσταση που έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα στους αποφοίτους του.

– Το Νέο Χωροταξικό Κρήτης, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αναδείξει τα ειδικά χαρακτηριστικά του Νομού Λασιθίου, με τα τρία περίπου ισοδύναμα αστικά κέντρα (Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, και Σητείας) και να προβλέψει την ΄΄ανεξάρτητη ανάπτυξη΄΄ της κάθε περιοχής, ενταγμένη μέσα σε ένα συλλογικό πλαίσιο όπου η κάθε μία θα συμπληρώνει και θα βελτιώνει την άλλη.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

είμαστε πεπεισμένοι ότι και με την δικιά σας συνδρομή, στο τέλος αυτής της διαδρομής για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού, θα πρυτανεύσει τελικά η λογική της ισόρροπης ανάπτυξης του νησιού και δεν θα χρειαστεί σαν κοινωνία να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε παραπέρα προκειμένου να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από το δικαίωμα μας στην ζωή.

Με Εκτίμηση,

1. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
2. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
3. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
4. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5. ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ
6. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
7. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
8. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
9. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
10. ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ
11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
12. ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ πρώην ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
13. ΕΝΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
14. ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
15. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
17. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
18. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook