Συνεχίζεται η δοκιμασία των κατοίκων της Κεφαλονιάς, έπειτα και από τον δεύτερο ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που «χτύπησε» το νησί την περασμένη εβδομάδα, κλιμακώνοντας το δράμα τους.

Οι συνεχείς μετασεισμοί που ταρακουνούν το νησί κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, την ώρα που πολλοί κάτοικοι βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και αναζητούν τρόπους στέγασης.

Αποκαλυπτικά είναι και τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την κατάσταση στην Κεφαλονιά, που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, αφού τα 1.400 από τα 3.000 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα, κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Οι περισσότερες γειτονιές στο Ληξούρι θυμίζουν άδεια πόλη με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, τα μπάζα συγκεντρωμένα στις γωνιές και τις στέγες χωρίς κεραμίδια.

Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει το Ληξούρι με το Αργοστόλι.Αν και οι δρόμοι που είχαν κλείσει από βράχους δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία, λόγω των μετασεισμών και των νέων κατολισθήσεων που είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Πάντως, σε κάθε περιοχή, βρίσκονται σε ετοιμότητα διασώστες του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού, άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών, καθώς και κλιμάκια πολλών εθελοντικών οργανώσεων.

Επίσης, κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Γεωθερμίας, κάνει μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης σε όλο το νησί με χρήση δεδομένων από δορυφορικά GPS. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί επιστήμονες, μετρούν πόσο έχει μετακινηθεί το έδαφος, τα τεκτονικά μπλοκ της Κεφαλονιάς, λόγω του σεισμού.

Όσον αφορά στα σχολεία του νησιού, όπως δήλωσε ο κ. Τραυλός, μιλώντας το Σάββατο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αποφασίστηκε επίσης η μετεγκατάσταση δύο σχολείων του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου καθώς του Πετρίτσιου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία, αναμένεται να στεγαστούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε οικόπεδα του Δημοσίου. Καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών, της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του Υπουργείου Υποδομών, κάνουν αυτοψίες σε κτήρια.

Τα σχολεία αναμένεται γενικά να λειτουργήσουν μετά από μία εβδομάδα, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος στα κτίρια από τα κλιμάκια των τεχνικών ώστε να υπάρξει η μέγιστη ασφάλεια για τους μαθητές.

Φθάνουν το βράδυ στο νησί 140 κλίνες για τους σεισμόπληκτους

Εν τω μεταξύ, μεγάλο αριθμό κρεβατιών προσέφερε στις Ένοπλες Δυνάμεις ο όμιλος Φουρλή για την κάλυψη αναγκών των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς.

Τα πρώτα 140 κρεβάτια με τα στρώματα τους μεταφέρονται ήδη με νταλίκα του στρατού και αναμένονται στο νησί με το πλοίο της γραμμής τις βραδινές ώρες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ομίλου Βασίλη Φουρλή, κάνοντας λόγο για «επαινετή κοινωνική προσφορά του ομίλου».

Επίσης, στο λιμάνι του Ληξουρίου αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας κρουαζιερόπλοιο που θα φιλοξενήσει σεισμόπληκτους, οι οποίοι τις νύχτες εξακολουθούν να μένουν στα αυτοκίνητά τους.

Το πλοίο θα επιχειρήσει να πλησιάσει όσο το δυνατόν εγγύτερα στο λιμάνι, καθώς λόγω ζημιών στην προβλήτα δεν μπορεί να δέσει. Η μεταφορά των σεισμόπληκτων στο κρουαζιερόπλοιο θα γίνει με λάντζες.

Τα Ρίχτερ δεν κλονίζουν τον τουρισμό

Και μπορεί το νησί να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ωστόσο οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι τώρα για τη θερινή περίοδο παραμένουν.

Όπως φαίνεται, ο σεισμός δεν άλλαξε τον σχεδιασμό των μεγάλων ταξιδιωτικών εταιρειών, για την τουριστική περίοδο. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα ως τώρα δεδομένα.

Εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας ταξιδιωτικών πρακτόρων TUI επισκέφθηκε την πληγείσα χερσόνησο της Παλικής και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις ή άλλα προβλήματα, κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες, κατά την επικοινωνία που είχε μαζί τους, ανέφεραν «business as usual» (δουλειά ως συνήθως). Όπως διευκρινίζει, αρχικά τα ξένα τουριστικά πρακτορεία ζήτησαν να ενημερωθούν για την εικόνα του νησιού μετά τον σεισμό, από τον πρόεδρο των ξενοδόχων. Εκείνος τους παρουσίασε την ακριβή εικόνα και ζήτησε να στείλουν έναν εκπρόσωπό τους, προκειμένου να φωτογραφίσει και να διαπιστώσει ο ίδιος όσα τους μεταφέρθηκαν.

Τα μέτρα για τη στήριξη των σεισμοπαθών

Πάντως, καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις για την κάλυψη δαπανών στέγασης των πληγέντων της Κεφαλονιάς

Όπως έγινε γνωστό, το ποσό των 16 εκατ. ευρώ θα δοθεί για επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης σε συγγενικά πρόσωπα ή ξενοδοχειακής φιλοξενίας.

Η επιδότηση αφορά σε ιδιοκτήτες σπιτιών για δύο χρόνια και έξι μήνες για τους ενοικιαστές με το ποσό των 300 έως 500 ευρώ για οικογένειες πάνω από τέσσερα άτομα. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα πιστωτικών διευκολύνσεων για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς το οποίο ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίρια. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% από κρατική αρωγή και το 20% από άτοκα δάνεια.

Ακολουθούν αναλυτικά όλα τα μέτρα για κάθε κατηγορία:

Α. Επιδότηση ενοικίου για την κάλυψη δαπανών στέγασης κατοίκων

Το ύψος της συνολικής δαπάνης θα είναι της τάξης των 16.000.000 ευρώ. Την επιδότηση δικαιούνται οι οικογένειες, των οποίων η πληγείσα κατοικία αποτελούσε τη μόνιμη και κύρια κατοικία τους και οι οποίες θα ενοικιάσουν άλλη κατοικία εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται το πληγέν κτίσμα.

Η επιδότηση φθάνει το ποσό των 300 ευρώ το μήνα για μεμονωμένα άτομα, 350 ευρώ το μήνα για οικογένειες μέχρι και τριών (3) ατόμων, 400 ευρώ για οικογένειες τεσσάρων (4) ατόμων και 500 ευρώ για οικογένειες περισσοτέρων ατόμων.

Για κάθε μέλος που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες ο αριθμός των μελών της οικογένειας, για τον υπολογισμό του ποσού της επιδότησης, θα προσαυξάνεται κατά ένα (1) μέλος. Απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Η επιδότηση χορηγείται ανά τρίμηνο.

Για κάθε επόμενο τρίμηνο η επιδότηση θα χορηγείται στο τέλος του τριμήνου. Ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στο θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. μισθωτήριο συμβόλαιο.

Η επιδότηση για μεν τους ιδιοκτήτες θα χορηγείται μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους και με ανώτατο χρονικό διάστημα δύο (2) χρόνια, για δε τους ενοικιαστές για έξι (6) μήνες.

Σημείωση: Δε δικαιούνται την επιδότηση όσοι διαμένουν σε λυόμενους οικίσκους, τύπου container ή σε σκηνές που τους έχουν παραχωρηθεί για την προσωρινή διαμονή τους, εκτός εάν τα παραδώσουν.

Β. Πιστωτικές Διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια

Η Συνολική δαπάνη για Δωρεάν Κρατική Αρωγή Δ.Κ.Α. και έξοδα κίνησης μηχανικών είναι συνολικού ύψους 42.540.000 ευρώ, ενώ η δαπάνη για την επιδότηση επιτοκίου δανείων εκτιμάται στα 5.225.000 ευρώ.

Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του Υπ. ΥΠΟΜΕΔΙ χορηγεί Στεγαστική Συνδρομή (ΣΣ) για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες.
Δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.

H Στεγαστική Συνδρομή αποτελείται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% τόκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν την ημέρα του σεισμού, περισσότερες της μίας ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, Ατοκο Δάνειο δικαιούται για κάθε μία από αυτές, ενώ Δωρεάν Κρατική Αρωγή μόνο για τη μία ιδιοκτησία, την οποία επιλέγει ο ίδιος με Υπεύθυνη Δήλωσή του. Για τις πέραν της μίας ιδιοκτησίες το σύνολο της Στεγαστικής Συνδρομής χορηγείται εξ ολοκλήρου υπό μορφή Ατοκου Δανείου, χωρίς Δωρεάν Κρατική Αρωγή.

Στις περιπτώσεις που δε χορηγείται στο δικαιούχο δάνειο από Πιστωτικό Ίδρυμα ή ο ίδιος δεν επιθυμεί τη λήψη του δύναται να λάβει μόνο τη Δωρεάν Κρατική Αρωγή από την αρμόδια Υπηρεσία.

Για ανακατασκευή κατοικίας, το ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής που χορηγείται, καθορίζεται σε 1.000 ανά τ.μ

Για ανακατασκευή κτιρίων επαγγελματικής χρήσης, το ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής που χορηγείται καθορίζεται σε 500 ευρώ ανά τ.μ. εκτός από τις κτηνοτροφικές μονάδες, ή αγροτικές αποθήκες που το ποσό καθορίζεται σε 250 ευρώ ανά τ.μ.

Για Ιερούς Ναούς, η Στεγαστική Συνδρομή που χορηγείται καθορίζεται σε 850 ευρώ ανά τ.μ. επί του συνόλου της επιφάνειας του πληγέντος κτίσματος. Ειδικώς για την ανακατασκευή κωδωνοστασίων και μόνο, χορηγείται 150 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Η Στεγαστική Συνδρομή για ανακατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου).

Η πρώτη δόση είναι το 30% του συνόλου της Σ.Σ. (80% Δ.Κ.Α. και 20% Α.Δ.) και χορηγείται μετά την έκδοση της Άδειας Δόμησης και την Έγκριση χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για την ανακατασκευή κτιρίου, από την αρμόδια Υπηρεσία.

Η δεύτερη δόση είναι το 30% της Στεγαστκής Συνδρομής και χορηγείται με την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και της τοιχοποιίας.

Η τρίτη δόση είναι το υπόλοιπο 40% της Σ.Σ. και χορηγείται με την περαίωση του νέου κτίσματος η οποία θα βεβαιώνεται από αυτοψία της αρμόδιας Υπηρεσίας κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης από τον ιδιώτη μηχανικό.

Δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευή κτιρίων είναι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που χαρακτηρίζονται από την Αρμόδια Υπηρεσία ως επισκευάσιμα.

Το ανώτατο όριο της χορηγούμενης Στεγαστικής Συνδρομής για κτίρια που παρουσιάζουν βλάβες στα φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, καθορίζεται σε 450 ευρώ ανά τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

Το ανώτατο όριο της χορηγούμενης Στεγαστικής Συνδρομής για κτίρια που παρουσιάζουν βλάβες στα μη φέροντα στοιχεία, καθορίζεται σε 250 ευρώ ανά τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

Το ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής (80% Δ.Κ.Α. και 20% Α.Δ.) για επισκευή, χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη θα καταβάλλεται με την έκδοση Άδειας Επισκευής και η δεύτερη με την ολοκλήρωση των εργασιών που καλύπτουν το 80% του εγκεκριμένου ποσού της Στεγαστικής Συνδρομής, εκτός από τις περιπτώσεις που το εγκεκριμένο ποσό είναι μέχρι 5.000 ευρώ, οπότε θα χορηγείται εφάπαξ.

Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που κρίνονται επισκευάσιμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Στεγαστική Συνδρομή, που αναλογεί στην επισκευή του πληγέντος κτίσματος, για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση, εφόσον κατεδαφίσουν το κτίριο με δικές τους δαπάνες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook