Στο κυνήγι του Αριστα έχουν βγει οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων. Σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν, τα άριστα πτυχία –με βαθμό πάνω από 8,5– έχουν αυξηθεί κατά 33%.

Οι φοιτητές επιδιώκουν να ολοκληρώσουν γρήγορα τις σπουδές τους με έναν πολύ καλό βαθμό, ώστε να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο ανταγωνισμό είτε για μία θέση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είτε στην αγορά εργασίας.

Ενδεικτικά, φέτος 178 πτυχιούχοι διεκδίκησαν τις 52 θέσεις μεταπτυχιακού προγράμματος οικονομικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακόμη πιο απαιτητικές είναι οι συνθήκες, εάν επιλέξουν τη φυγή –για σπουδές ή δουλειά– στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τα 31.516 πτυχία που χορήγησαν τα ελληνικά πανεπιστήμια το 2011-12, τα 2.181, δηλαδή το 7%, ήταν άριστα.

Δέκα χρόνια πριν, το 2001-02, τα άριστα πτυχία αντιστοιχούσαν στο 5,2% του συνόλου των πτυχίων εκείνης της χρονιάς (1.324 στα 25.231).

Κατά την έναρξη της οξύτατης οικονομικής κρίσης στη χώρα, δηλαδή το 2009-10, το ποσοστό των άριστων πτυχίων είχε αυξηθεί στο 6%. Αντίστοιχα, έχουν αυξηθεί τα πτυχία με Λίαν Καλώς (βαθμό μεταξύ 6,5 και 8,49), ενώ έχουν μειωθεί όσοι αρκούνται σε ένα Καλώς (από 5 έως 6,49).

«Το Αριστα από μόνο του δεν μετρά. Στο εξωτερικό για να επιλέξουν έναν απόφοιτο Ιατρικής για ειδικότητα κοιτούν τις εργασίες και τις δημοσιεύσεις του» λέει στην «Κ» ο Γιάννης – Γιώργος Τζανίνης, τεταρτοετής στην Ιατρική Αθηνών, με μέσο όρο στο 9. «Τι ονειρεύομαι; Λόγω της μεγάλης αναμονής για ειδικότητα στα ελληνικά νοσοκομεία, θέλω να φύγω στο εξωτερικό – ΗΠΑ, Βρετανία, ή Σουηδία. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψω» λέει, και σαν να μονολογεί προσθέτει: «Βέβαια, τώρα το λέω αυτό»…

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook