Ο Δίσκος της Φαιστού και συγκεκριμένα η Ανάγνωση του, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στο πρώτο TEDx που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους το παρακολούθησαν.

Δώδεκα διακεκριμένοι ομιλητές, με διαφορετικά ενδιαφέροντα, μοιράστηκαν με το κοινό, εκτός από τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, πάνω στο κομμάτι το οποίο εργάζονται και αγαπούν.

Σύμφωνα δε με τους διοργανωτές η βραδιά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς αρκετός κόσμος βρέθηκε από κοντά για να παρακολουθήσει την εκδήλωση, στον πραγματικά εντυπωσιακό χώρο του Ενυδρείου Κρήτης.

Tι είναι το TEDx;

Το TED είναι μια διεθνής κίνηση που ξεκίνησε πριν από, περίπου, 30 χρόνια στην Αμερική και σιγά-σιγά μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Τα TEDx events είναι ανεξάρτητες εκδηλώσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεχωρίζουν για τον χαρακτήρα τους: στοχεύουν πρωτίστως στον τοπικό παράγοντα, πυροδοτώντας συζητήσεις και συνδέσεις μεταξύ των παρευρισκομένων. Αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας αποτελεί η πλήρως εθελοντική συνεισφορά των διοργανωτών και η υποστήριξη των χορηγών που δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αυτή η μέρα.

Ομιλητές από ποικίλους, ετερόκλητους χώρους, ανεβαίνουν στην σκηνή κι έχουν λιγότερο από 20 λεπτά για να παρουσιάσουν τις πρωτότυπες και συχνά συγκλονιστικές ιστορίες τους. Οι ομιλίες αγγίζουν τους τομείς της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομικής ανάπτυξης, κ.ά.. Παράλληλα, μουσικά δρώμενα και εκθέσεις τοπικών παραγωγών με κυρίαρχο το στοιχείο της τεχνολογίας και του design, πλαισιώνουν δημιουργικά την εκδήλωση. Στη συνέχεια, όλα όσα πραγματοποιήθηκαν ανεβαίνουν σε video στο διαδίκτυο και κάνουν, πραγματικά, τον γύρο του κόσμου.

Σε αυτή την εκδήλωση βρέθηκε Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος στο ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος τα τελευταία 6 χρόνια συνεργάζεται με τον Καθηγητή John Coleman από την Οξφόρδη, σε μία εκτεταμένη έρευνα πάνω στο μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού. Σκοπός του έργου είναι να συνθέσουν την καλύτερη δυνατή ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού, το «Ευαγγέλιο» της Μινωικής Γλωσσολογίας όπως αναφέρει ο ίδιος. Για το έργο αυτό μίλησε στο κοινό, καθώς και για την πορεία της έρευνας τους πάνω στην Ανάγνωση του, τονίζοντας ότι: «αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να “διαβάσουμε” και να “ακούσουμε” το 90% του Δίσκου.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια ομιλία είχε παρουσιαστεί και στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού, όπου μαθητές των σχολείων της περιοχής είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά τα αποτελέσματα της έρευνας. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Όουενς, διαβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ως προς την έρευνα, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ προσπάθεια για να μάθουμε τα μυστικά που κρύβει ο Δίσκος. Στο επόμενο χρονικό διάστημα ίσως είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία τα οποία και θα παρουσιάσουμε στο κοινό, ενώ για πρώτη φορά ακούστηκε και ψηφιακά η ανάγνωση του Δίσκου. Για την παρουσία του ως ομιλητής στο πρώτο TEDx event, το χαρακτήρισε ως μια ξεχωριστή εμπειρία και ιδιαίτερη τιμή να μπορεί να μοιραστεί με το κοινό τις σκέψεις του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook