Τις βασικές αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηριχθεί στο εξής η όποια νέα λύση επιδιώξει η Ελλάδα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, περιγράφει διεξοδικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Το έγγραφο που υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Στυλιανό Παπαδόπουλο διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
«Οι εταίροι και ο επίσημος τομέας, όπως άλλωστε και η χώρα μας, έχουν τηρήσει και τηρούν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους στα πλαίσια των αρχών της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας», αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ και προσθέτει: «είναι προφανές ότι, μετά την επιβεβαίωση για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, θα ξεκινήσει εκ νέου μια συζήτηση για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, κάτι για το οποίο οι εταίροι μας έχουν ήδη δεσμευθεί μέσω των αποφάσεών τους από τα τέλη του 2012».
Υπογραμμίζεται επίσης ότι η επιδίωξη από τη χώρα μας της όποιας νέας λύσης θα πρέπει να στηρίζεται στις ακόλουθες βασικές αρχές:
– Την εξασφάλιση του απαραίτητου χρόνου κατά τον οποίο το σύνολο των υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους θα καλύπτεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να πεισθούν οι διεθνείς επενδυτές ότι διασφαλίζονται οι επενδύσεις τους και να επιστρέψουν στη χώρα παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα, είτε μέσω δανειακών κεφαλαίων, είτε μέσω των κεφαλαίων τους για άμεσες επενδύσεις.
– Την έξοδο της χώρας στις αγορές με στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας στην οικονομία, δεδομένου ότι η έλλειψή της είναι σήμερα ίσως το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα, μεγαλύτερο πλέον και από το δημοσιονομικό.
– Τη διατήρηση της σχέσης αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης με τους εταίρους και την κατανόηση της θέσης των ευρωπαίων φορολογουμένων οι οποίοι συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις να έχουν αναλάβει το βάρος της διάσωσης της χώρας μας, παρέχοντας οι χώρες τους δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που οι ίδιες δανείζονται, επιφορτιζόμενοι έτσι με το κόστος αυτό.
– Την αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν του «καλού ονόματος» (brand name), της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της χώρας μας. Η μέχρι στιγμής σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της Ελλάδος στη διεθνή κοινότητα, έχει ήδη οδηγήσει και αναμένεται να οδηγήσει περαιτέρω, σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού της. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι εξαιτίας αυτής της σταδιακής αποκατάστασης, σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ανέρχονται σε περίπου 8%, πολύ κοντά πλέον σε αυτές που υπήρχαν στις αρχές του 2010, κατά τις τελευταίες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων πριν τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, ενώ πριν από 18 μήνες οι αντίστοιχες αποδόσεις ξεπερνούσαν το 30%.
«Τελικά», τονίζει ο ΟΔΔΗΧ, «η όποια λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των προαναφερομένων αρχών, να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα, να παρέχεται στη χώρα ο απαραίτητος χρόνος να κάνει το μετασχηματισμό του κράτους αλλά κυρίως της ελληνικής οικονομίας, να είναι πειστική για τους διεθνείς επενδυτές παρέχοντας τους χρονικό παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών, να αυξάνει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της οδηγώντας τη προς την έξοδο στις αγορές οι οποίες και τελικά ίσως είναι οι μόνες που μπορούν να την κρίνουν αντικειμενικά και αποτελεσματικά».
Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που έχει ήδη συντελεστεί, ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι οι δαπάνες τόκων για το 2014 αναμένεται πλέον να ανέλθουν σε ταμιακή βάση σε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ όπου συγκρινόμενες με τα άνω των 17 δισεκ. ευρώ που θα ήταν το 2012 και μετέπειτα, γίνεται αντιληπτό ότι έχουν ήδη διασφαλιστεί τεράστια ποσά πόρων που μπορούν πλέον να δοθούν στην ανάπτυξη
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook