Με το πρόσχημα της προστασίας της υγείας κατά της παχυσαρκίας ένας ακόμη νέος φόρος μελετάται να επιβληθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον λεγόμενο fat tax φόρο λίπους δηλαδή και θα επιβάλλεται στα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα λίπους!
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι από την τρόικα και ήδη κάποιοι επιχειρούν να υπολογίσουν πόσα έσοδα θα µπορούσαν να εισρεύσουν στα δηµόσια ταµεία εάν επιβληθεί ο «φόρος λίπους».
Πρόκειται για τρόφιμα όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκοµικά προϊόντα, οι κρέµες και το γάλα, το τυρί – η πίτσα, το κρέας, οι σοκολάτες, τα σνακ, η κέτσαπ και η µαγιονέζα. 
Η πρόταση περιλαμβάνει φόρο που θα κυµαίνεται από 8% έως 10% και στην ουσία θα προστεθεί στον µειωµένο ΦΠΑ στα προϊόντα που σήµερα είναι 13%. Ο σχεδιαζόµενος φόρος δεν θα αφορά σε προϊόντα όπως είναι τα ψάρια, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Ανάµεσα στα προϊόντα ωστόσο για τα οποία θα ανοοίξει μεγάλη κουβέντα είναι και το σουβλάκι, τα χάµπουργκερ κ.λπ. 
Στη ∆ανία, όπου το μέτρο εφαρμόζεται, ο φόρος αφορά σε προϊόντα µε ποσοστό κορεσµένων λιπαρών πάνω από 2,3%, όπως είναι το βούτυρο, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, ακόµη και το γάλα και ανέρχεται σε 2,15 ευρώ ανά κιλό τέτοιων λιπαρών. Η Ουγγαρία και η Γαλλία φορολογούν τα τρόφιµα που έχουν πάνω από 2,3% κορεσµένα λιπαρά, ενώ η Γαλλία έχει επιβάλει φόρο λίπους στις σάλτσες (κέτσαπ και µαγιονέζες), όπως επίσης και στα αναψυκτικά µε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όχι στα 0% και light). 
Οι χώρες αυτές σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα επέβαλαν τον συγκεκριµένο φόρο µε το πρόσχηµα ότι προστατεύουν τον πληθυσµό από την παχυσαρκία.
Στην Ελλάδα οι πρόχειροι υπολογισμοί πάντως εκτός από ενδεχόμενη μείωση της παχυσαρκίας αναμένεται να φέρουν περι τα 800 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. 
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook