Ως \”σύσκεψη-μυστήριο\” με πολλαπλά μηνύματα και ερμηνείες, εκλαμβάνουν στο υπουργείο Οικονομικών την (ίσως πρωτοφανή στα χρονικά) πρωτοβουλία του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος κυρίου Παναγιώτη Αθανασίου, να καλέσει την Δευτέρα στο γραφείο του μια \”ντουζίνα\” εφόρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, την περασμένη Παρασκευή ο κ.Αθανασίου απήθυνε αιφνιδιαστική πρόσκληση προς τους διευθυντές των μεγάλων ΔΟΥ, για να προσέλθουν την Δευτέρα στο γραφείο του, στον 5ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται και το ΣΔΟΕ στην οδό Χαμοστέρνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγες, στο γραφείο του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος έχουν κληθεί, μεταξύ άλλων, οι έφοροι των ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς, της Α΄ΔΟΥ Αθηνών (κέντρο Αθήνας), της ΙΖ΄ ΔΟΥ (Κολωνάκι), των ΔΟΥ Γλυφάδας και Κηφισιάς κ.ά.
Αν και στην πρόσκληση δεν γνωστοποιούσε το σκοπό της κλήσεως των εφόρων στο γραφείο του, στην Πλατεία Συντάγματος θεωρούν δηλωτικό των προθέσεών του ότι τους ζήτησε να φέρουν μαζί τους και τον κατάλογο με όλους τους «μάχιμους» ελεγκτές που διαθέτουν υπό τις εντολές τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών εικάζουν πως στόχος του Εισαγγελέως κυρίου Αθανασίου μπορεί να είναι \”να πάρει στα χέρια την κατάσταση\” που έχει δημιουργηθεί λόγω της έλλειψης προσωπικού και των καθυστερήσεων στην πρόοδο των ερευνών που έχει αναλάβει το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το οποίο έχει στην αρμοδιότητά του τους ελέγχους της Λίστας Λαγκάρντ, των 54.000 εμβασμάτων, των 2.000 φορολογουμένων Μεγάλου ή αιφνίδιου Πλούτου και οι οποίες βρίσκονται καθηλωμένες εδώ και τρία χρόνια. Εξ αυτού του λόγου μάλιστα, αποχώρησε προ ημερών και από την ηγεσία του ΚΕΦΟΜΕΠ ο προϊστάμενός της –και θωρούμενος ως εξαιρετικός ελεγκτής ο ίδιος- κύριος Ευάγγελος Χασάπογλου, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να παραμένει προς το παρόν «ακέφαλη».
Λόγω όμως και του \”μπάχαλου\” που έχουν προκαλέσει οι σπασμωδικές μετακινήσεις εκατοντάδων ελεγκτών από μεγάλες ΔΟΥ της χώρας προς το ΚΕΦΟΜΕΠ, ο κ.Αθανασίου έχει γίνει αποδέκτης και προβλημάτων από πολλές υπηρεσίες που έχουν αποδεκατιστεί από προσωπικό και δεν μπορούν να προχωρήσουν στους ελέγχους που τους έχουν ανατεθεί προς διενέργεια.
Εκ της θέσεώς του, με βάση νόμο Παπακωνσταντίνου από το 2010, ο κύριος Αθανασίου έχει και τη δυνατότητα να αναθέτει ο ίδιος υποθέσεις στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Εκτιμάται έτσι πως μπορεί να ζητήσει από τους εφόρους να αναλάβουν τη διερεύνηση υποθέσεων «πρώτης γραμμής», που βρίσκονται στα χέρια του (από την εποχή των κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη ήδη) αλλά χωρίς να διαθέτει επαρκές προσωπικό για τη στήριξη του έργου του. Μια τέτοια εξέλιξη πάντως, εφόσον συμβαίνει ερήμην του κυρίου Θεοχάρη, μπορεί να θεωρηθεί και ως κίνηση που παρακάμπτει ή και «ακυρώνει» το ρόλο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, που προΐσταται των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.

Ανησυχούν για τα … χαμηλά πρόστιμα

Επιπλέον ο κ.Αθανασίου θα διερευνήσει και τις ανησυχίες που του έχουν μεταφερθεί ότι μετά την αλλαγή των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, οι προληπτικοί έλεγχοι στην αγορά έχουν «νεκρώσει». Και αυτό γιατί φαίνεται πως δεν γίνονται πια όπως παλιά οι έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης, ενώ με την κατάργηση της θεώρησης τιμολογίων και δελτίων αποστολής, εικάζεται ότι φορτία ολόκληρα διακινούνται νομότυπα μεν, αλλά αφού παραδοθούν τα συνοδευτικά παραστατικά καταστρέφονται, με αποτέλεσμα η συναλλαγή να μην δηλώνεται στην εφορία.
Στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι οι προληπτικοί έλεγχοι που διενεργούνται πλέον από τις ΔΟΥ έχουν φτάσει μεν τις 21.000 σε σχεδόν 3 μήνες (Νοέμβριος 2013-σήμερα) έναντι περίπου 25.000 ελέγχων του ΣΔΟΕ κατά το 2013, αλλά τα ποσοστά παραβατικότητας που αποκάλυψαν είναι της τάξεως μόλις 5%-6%, έναντι … 75% παραβατικότητος που έδειχναν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ. Και από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ πάντως, που οδηγούσαν σε πολύ βαριά πρόστιμα, τα ίδια στοιχεία έδειχναν πως δεν εισπράττεται τελικώς ούτε το 1%.
Ο κύριος Αθανασίου πάντως κρατά ως τώρα «κλειστά τα χαρτιά του» καθώς θεωρείται από εκείνους τους δικαστικούς λειτουργούς που κινούνται αθόρυβα και μθοδικά, γνωρίζοντας ότι ο αιφνιδιασμός είναι ένα από τα μυστικά για την αποκάλυη στοιχείων και επιτυχύς έκβασης των ερευνών.
Ο ίδιος ο αντεισαγγελέας Εφετών, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται από τους πλέον μαχητικούς και «μπαρουτοκαπνισμένους» δικαστικούς λειτουργούς, επειδή χειρίστηκε μεγαλες υποθέσεις όπως τις έρευνες για το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, για το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-Μ1, την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard, τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που «έγερναν» κ.ά.
Με την ιδιότητά του αυτή, η κίνηση μπορεί να αποδειχθεί και ως δυναμική επέμβαση της Δικαιοσύνης στο έργο του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, αφού θα ξεκινήσει πλήρη έλεγχο για τις καθυστερήσεις των ερευνών στους Φορολογούμενους Μεγάλου Πλούτου και για τα προβλήματα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook