Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας εύλογα την απορία των επενδυτών αφού έχουμε πολλά χρόνια να παρατηρήσουμε την θετική απόκλιση του Χ.Α.Α. από τις ξένες αγορές (την αρνητική απόκλιση την είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 5 χρόνια).

Ούτε η κρίση στις αναδυόμενες αγορές ούτε η αναμόχλευση του εγχώριου πολιτικού ρίσκου κατάφεραν να διορθώσουν σημαντικά την ελληνική αγορά, η οποία έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη +6.61%.

Η είδηση κλειδί φαίνεται ότι ήταν οι συζητήσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ζήτημα το οποίο αποτελεί το κορυφαίο θέμα της ελληνικής οικονομίας.

Την Τετάρτη λοιπόν κυκλοφόρησε το Bloomberg την είδηση ότι συζητείται έντονα στην ευρωπαϊκή ένωση διευθέτηση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση διάρκειας σε 50 έτη, μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% και χορήγηση νέου δανείου ύψους 10-15 δις ευρώ, ώστε να καλυφθεί πλήρως το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015. Η είδηση αυτή όπως αναμενόταν απογείωσε ενδοσυνεδριακά το Χ.Α.Α.

Η ροή θετικών ειδήσεων συμπληρώθηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για θετική έκπληξη στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνέπεσαν με το γύρισμα στις διεθνείς αγορές, βοηθώντας έτσι ακόμη περισσότερο την ψυχολογία της εγχώριας αγοράς.

Κρίνοντας το ελληνικό χρηματιστήριο με βάση την τρέχουσα κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών θα κατέληγε στο συμπέρασμα πως η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα ακριβή σε αποτιμησιακούς όρους σε σχέση με τις ξένες αγορές.

Συνεπώς το στοίχημα του Χ.Α.Α. δεν παίζεται σε μικροοικονομικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο μακροοικονομικών εξελίξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του κολοσσιαίου χρέους.

Η συζητούμενη λύση διευθέτησης του ελληνικού χρέους με την μέθοδο της επιμήκυνσης και όχι αυτή του κουρέματος κεφαλαίου δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, δημιουργεί όμως συνθήκες επαναπροσέγγισης των αγορών, αφού μεταλλάσσει το κριτήριο βιωσιμότητας από κριτήριο του όγκου του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σε κριτήριο βιωσιμότητας της εξυπηρέτησης του χρέους σε ορατό ορίζοντα μειώνοντας το ύψος των χρεολυσίων και των τόκων.

Ακολουθείται δηλαδή η συνήθης πρακτική των τραπεζών στις ρυθμίσεις προβληματικών δανείων πελατών τους.

Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές, ενώ καταρχήν δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές, μπορεί να εξελιχθεί τελικά σε θετικό καταλύτη για την ελληνική αγορά αφού συνοδεύεται από την επιστροφή κεφαλαίων στις χώρες με ισχυρά νομίσματα.

Και μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά είναι η μοναδική αγορά που ενώ είναι χαρακτηρισμένη ως αναδυόμενη διαθέτει ισχυρό νόμισμα.

Έτσι μοναδικός παράγων αβεβαιότητας για την χώρα μας παραμένει το πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η απειλή να βυθισθεί η χώρα σε μία μακρά περίοδο ακυβερνησίας.

Κάποια στιγμή η αγορά θα ξαναθυμηθεί τον πολιτικό κίνδυνο, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές , και η νευρικότητα θα αυξηθεί ξανά. Μέχρι τότε ας απολαύσουμε τη ροή θετικών ειδήσεων και το συνακόλουθο ράλι, διαχειριζόμενοι πάντοτε με σύνεση τα χαρτοφυλάκια μας.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities