Τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε κλείσιμο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, λόγω του νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ, επισημαίνει σε Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. κ.Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Υπενθυμίζεται πως – σύμφωνα με τον νόμο – εαν μια Α.Ε. ΟΤΑ επι τρία χρόνια έχει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, τότε κλείνει.

\”Ο κίνδυνος λουκέτου είναι ορατός\”, εξηγεί στο Flashnews.gr, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ κ.Δημήτρης Λειψάκης, διευκρινίζοντας πως το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι το μοναδικό Περιφερειακό Δημοτικό Θέατρο στην Ελλάδα που απο το 2009 έγινε Α.Ε. καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να κλείσει.

Όμως το 2012 είχε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Για το 2013 δεν έχει γίνει ακόμη απολογισμός, αλλά εάν βγούν και αυτή την χρονιά αρνητικά και υπάρξει ζημιογόνο και το 2014 τότε αυτομάτως μπαίνει ¨λουκέτο\”.

\”Εμείς αναγκαστικά θα ακολουθήσουμε συγκρατημένη οικονομική πολιτική για το 2014, αλλά το ΔΗΠΕΘΕΚ παράγει πολιτισμό και πολιτισμός δεν παράγεται όταν έχεις το μαχαίρι στο λαιμό\” τονίζει ο κ.Λειψάκης, ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν και ειδικά τον Βουλευτή Χανίων κ.Βιρβιδάκη και με την ελπίδα να γίνει αποδεκτή η παρέμβασή του και να εξαιρεθεί το ΔΗΠΕΘΕΚ απο τον γενικό νόμο για τις Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ.

Η Ερώτηση Κ.Βιρβιδάκη

Αναλυτικότερα, στην Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη και Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο με θέμα «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης», την οποία κατέθεσε την Παρασκευή 7/2/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης Ανώνυμη Εταιρεία ιδρύθηκε το 1986 και αποτελεί μετεξέλιξη της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης ( Ε.ΘΕ.Κ.) που το 1974 ξεκίνησε τη λειτουργία της, με ιδρυτή το μεγάλο θεατράνθρωπο Αλέξη Μινωτή και μία ομάδα Κρητών. Από τότε έως σήμερα έχει παρουσιάσει ένα μεγάλο αριθμό αξιόλογων θεατρικών έργων Ελλήνων και Ξένων συγγραφέων και σπουδαίες θεατρικές παραγωγές από το Κρητικό θέατρο. 
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του με παραστάσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, πολλές από τις οποίες απέσπασαν κολακευτικά σχόλια και κριτικές. Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς και καταξιωμένους σκηνοθέτες, και ηθοποιούς. 
Σημαντικός σταθμός στην ιστορία Θεάτρου είναι η συμμετοχή του στο επίσημο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών ( ΗΡΩΔΕΙΟ), με κορυφαία τη συμμετοχή του το 2012 στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ, στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου. 
Σήμερα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.
Η παράγραφος 8 του άρθρου 265 του νόμου 3463/2006 προβλέπει:
‘‘Οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. συγχωνεύονται, διασπώνται ή λύονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει. Λύονται υποχρεωτικώς, αν για τρεις συνεχείς εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την ίδρυση τους είναι ζημιογόνες ή, αν για ισάριθμες φορές εντός δεκαετίας τα ίδια αυτών κεφάλαια, όπως προσδιορίζονται στο υπόδειγμα ισολογισμού που προβλέπεται από το άρθρο 42 γ του κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει, γίνουν κατώτερα του πενήντα τις εκατό (50%) του μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 47 του κ.Ν. 2190/1920,τυχόν αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου που καταβάλλεται από τους Ο.Τ.Α. δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό μεγαλύτερο του ενός δευτέρου (1/2) αυτού’’. 
Εάν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης δεν εξαιρεθεί από την παραπάνω διάταξη θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική λύση με αποτέλεσμα να χαθεί ένας φορέας παραγωγής πολιτισμού ιδιαίτερα σημαντικός για την Περιφέρεια της Ελλάδος αλλά και την προβολή της στο εξωτερικό».
Καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης και αν ναι σε ποίες.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook