Έκλεισε το deal για τη σητειακό ελαιόλαδο, μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας στην οποία  υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την σύσταση ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας και την ιδιωτική εταιρεία GAEA, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στους 5.000 τόνους ετησίως σε βάθος πενταετίας.

Η πρόταση προβλέπει συνεργασία 20ετούς διάρκειας, με την ΕΑΣ Σητείας να κατέχει το 33% της νέας εταιρείας και το υπόλοιπο 77% η GAEΑ, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση.

Μέσω της συνεργασίας, η Ένωση Αγροτικών Σητείας θα εισπράττει από την GAEA αντίτιμο το οποίο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, με τις πληροφορίες, να αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται περί το 0,50 ευρώ ανά λίτρο λαδιού (1 συσκευασία), κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο paseges.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μανόλης Βακόντιος, για την ενοικίαση των σύγχρονων εγκαταστάσεών της και την εκμετάλλευση των brand names και των royalties γενικότερα.

Με τον τρόπο αυτόν, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας εξασφαλίζει την αποπληρωμή δανείου ύψους περί τα 25 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς και αφορά κάλυψη οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.λπ. καθώς και τραπεζικές υποχρεώσεις.

Τα θετικά της συμφωνίας

Μιλώντας στο paseges.gr ο Μανόλης Βακόντιος ανέφερε πως στα θετικά μιας τέτοιας εξέλιξης συγκαταλέγονται, πρώτον η υπεραξία στο σητειακό λάδι την οποία θα καρπωθεί ο παραγωγός μια και το προϊόν του θα «φεύγει» για την αγορά εμφιαλωμένο, δεύτερον, η εξασφάλιση και η ασφάλεια που παρέχει στους παραγωγούς η συμβολαιακή γεωργία (που προβλέπει η συμφωνία). Τρίτον και σημαντικότερο, το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο, προσβλέπουν στην ΕΑΣ Σητείας σε ενίσχυση της εξαγωγικής επίδοσης του συνεταιρισμού, με μεγάλα οφέλη για την περιοχή, τη χώρα και γενικότερα το προϊόν.

Ποιά είναι η Gaea

Η Γαία ΑΕ - επί το ελληνικότερον - δημιουργήθηκε το 1995 και διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου στο Αγρίνιο. Ευθύς εξαρχής ο προσανατολισμός της ήταν οι ξένες αγορές και ο χαρακτήρας της πολυμετοχικός. Εκτός από το 10% που κατέχουν οι συνεργάτες της στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, άλλοι ξένοι συνεργάτες κατέχουν επιπλέον 3% και το 87% ανήκει σε 28 έλληνες μετόχους. Ο σημαντικότερος μέτοχος είναι ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης με 35%, ενώ κανένας από τους άλλους 27 μετόχους δεν κατέχει μερίδιο μεγαλύτερο από 8%. Και ο δανεισμός της δεν υπερβαίνει το 33% των πωλήσεών της.

Αρχισε την εξαγωγική της δραστηριότητα με το ελαιόλαδο, συνέχισε με τις βρώσιμες ελιές και εν συνεχεία πρόσθεσε στο δίκτυό της και άλλα προϊόντα. Και πλέον διακινεί αρκετά προϊόντα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι δικά της, αλλά ελληνικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται στις ξένες αγορές.

Το βασικό της προϊόν είναι το τυποποιημένο ελαιόλαδο, που καλύπτει το 50% των πωλήσεών της, ακολουθούν οι τυποποιημένες βρώσιμες ελιές με 33% και το υπόλοιπο 17% είναι διάφορα άλλα προϊόντα (σάλτσες, πατέ κτλ.).

Επίσης η εταιρεία συνεργάζεται με τον Φούρνο Ντουρουντού των Σφακίων, την εταιρεία Τρικαλινού στο Μεσολόγγι για την παραγωγή άλατος, την εταιρεία Καγιάκ για την παραγωγή προϊόντων σοκολάτας με ελαιόλαδο και το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά, στη Λέσβο, την εταιρεία Κρητών Αρτος, την τυροκομική μονάδα Ρούσσας και την Κορρές.

Ενα από τα προϊόντα που προσφάτως πρόσθεσε στο «μπουκέτο» των εξαγωγών της η Gaea είναι το οξύμελο, από το οποίο και προσδοκά σημαντικά οφέλη.

Πάντως είναι σημαντικό το γεγονός ότι στη γερμανική αγορά, τη μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα τελευταία χρόνια η Gaea ΑΕ είναι το νούμερο τρία στα brand names του ελαιολάδου. Κατέχει το 43,5% των συνολικών πωλήσεων τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου στη Γερμανία, με 6,2% μερίδιο αγοράς. Αντιστοίχως κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά της τυποποιημένης βρώσιμης ελιάς στη Νορβηγία και τη δεύτερη στην αγορά του τυποποιημένου ελαιολάδου. Οι εξαγωγές της γίνονται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και στη Βόρεια Ευρώπη. Συνολικά τα προϊόντα της εξάγονται σε 18 χώρες, από τις οποίες οι δύο σημαντικότερες είναι η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες - επίσης η Ρωσία, η Αγγλία, η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία.

paseges.gr/vima.gr