Καταπέλτης κατά του σχεδιασμού για εργοστάσιο καύσης των απορριμμάτων στην Κρήτη, ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, που ήταν κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα της ΤΕΔΚ Χανίων για τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων της Κρήτης.

Όπως είπε ο διευθυντής του εργαστηρίου, διαχείρισης αερίων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ. Οικονομόπουλος, το σχέδιο για επεξεργασία των απορριμμάτων της Κρήτης με εργοστάσιο καύσης έχει τα εξής μειονεκτήματα :

1) Δεν είναι συμβατό με την Ευρωπαική οδηγία 2008/98
2) Είναι εξαιρετικά δαπανηρό καθώς για τους Νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου απαιτεί πενταπλάσιες επενδύσεις σε σχέση με το σύστημα που προτείνει το Πολυτεχνείο Κρήτης και θα επιβαρύνει τους κατοίκους με πενταπλάσιο κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων.
3) Δεν είναι περιβαλλοντικά φιλικό και σίγουρα δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό.
4) Η σχετική μελέτη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την μονάδα καύσης, δεν ορίζει την θέση δημιουργίας της μονάδας και του χώρου διάθεσης των τοξικών αποβλήτων, ούτε τις θέσεις των άλλων οκτώ μονάδων επεξεργασίας που προτείνει, ενώ δεν περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό του συστήματος μεταφοράς των απορριμμάτων.
5) Το σχέδιο για μονάδα καύσης απορριμμάτων απαιτεί μεγάλο χρόνο εφαρμογής και λόγω υψηλού κόστους απαιτεί την χρηματοδότηση και απο ιδιώτες αποκλείοντας την δυνατότητα υλοποίησης απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με μελέτη που έχει συντάξει από το 2008, προτείνει την διαχείρηση των απορριμμάτων της Κρήτης, με έναν παρόμοιο τρόπο με αυτόν που εφαρμόζεται σήμερα στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά.

Δηλαδή δίνει έμφαση σε προγράμματα διαλογής στην πηγή, εναλλακτικής διαχείρισης, ανακύκλωσης και εξασφαλίζει την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων που απομένουν σε δύο μονάδες επεξεργασίας, η μία είναι η υπάρχουσα στα Χανιά και η άλλη (κεντρική) δημιουργείται σε προτεινόμενες εναλλακτικές θέσεις σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, παράλληλα με ολοκληρωμένο σύστημα μεταφοράς των απορριμμάτων.

Όπως τόνισε ο ομιλητής, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης, διέθετε απο το 2008 ένα ολοκληρωμένο, οικονομικό και κοινωνικά αποδεκτό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, η εφαρμογή του οποίου θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί, αναλώθηκε στην διαμόρφωση μιας τελείως διαφορετικής πρότασης η οποία παρουσιάζει πολλά προβλήματα και ελλείψεις.

Να σημειωθεί πως με τις θέσεις αυτές του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμφωνούν και άλλοι φορείς, όπως οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.

Flashnews.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook