Όταν ο Barry Martin ανέλαβε τη θέση του γενικού επόπτη κατασκευής ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών σε καμία περίπτωση δεν περίμενε ότι θα του αλλάξει τη ζωή.

\”Ήμουν αγχωμένος την πρώτη μου μέρα στην δουλειά. Πήγαινα σπίτι της έχοντας ακούσει ήδη πολλά. Οι εργολάβοι της εταιρείας είχαν αγοράσει όλο το οικοδομικό τετράγωνο, εκτός από αυτό το μικρό ετοιμόρροπο σπίτι και έτσι ήταν αναγκασμένοι να κτίσουν γύρω από αυτό. Όποιος προσπάθησε να της μιλήσει δεν κατάφερε τίποτα από το να την εκνευρίσει.

Η Edith βρισκόταν στον κήπο της όταν την πλησίασα και συστήθηκα. \”κ. Macefield, θα ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι θα κάνουμε πολύ θόρυβο και ότι θα δημιουργηθεί ένα μικρό χάος λόγω των έργων οπότε αν χρειαστείτε κάτι ή έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα αυτό είναι το νούμερό μου.\”

\”Λοιπόν αυτό είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους σας\” είπε και πλησίασε την κάρτα στα μάτια της για να την διαβάσει, \”Χαίρομαι που θα σας έχω εδώ, θα είναι ωραίο να έχω παρέα.\”  λέει ο Barry για την μέρα που γνώρισε την γυναίκα.

\"\"

Η Edith με τον Barry στην αυλή του σπιτιού της

Με το πέρασμα του χρόνου οι δύο άνθρωποι ήρθαν κοντά και ο Barry κατέληξε να είναι η καθημερινή της συντροφιά και ο άνθρωπος που πρόσεχε την ηλικιωμένη σαν τον γιο που δεν είχε.

Την πήγαινε στο κομμωτήριο, την επισκεπτόταν καθημερινά της έκανε παρέα και της πήγαινε φαγητό, ενώ όταν είχε κάποιο πρόβλημα ο Barry ήταν αυτός που θα καλούσε στο τηλέφωνο για βοήθεια.

Η κατασκευαστική εταιρία του Barry προσέφερε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Edith για να τους παραχωρήσει το σπίτι της αλλά εκείνη αρνιόταν.

Μια μέρα που την ρώτησε γιατί δεν δέχεται την προσφορά εκείνη του απάντησε, \”Και πού να πάω; Δεν έχω οικογένεια και αυτό είναι το σπιτικό μου. Η μητέρα μου πέθανε εδώ, σε αυτόν εδώ τον καναπέ. Ήρθα από την Αγγλία στην Αμερική για να την φροντίσω όταν αρρώστησε. Με έβαλε να της υποσχεθώ ότι θα την άφηνα να πεθάνει στο σπίτι της και όχι σε κάποιο ίδρυμα και κράτησα τον λόγο μου. Και αυτό είναι το μέρος που θέλω να πεθάνω και εγώ. Στο σπίτι μου, σε αυτόν εδώ τον καναπέ.\” 

Σε κάποια άλλη συνάντηση που είχε η ηλικιωμένη γυναίκα με εκπροσώπους της κατασκευαστικής, της πρότειναν να της φτιάξουν ένα σπίτι ακριβώς ίδιο με το δικό της σε άλλη τοποθεσία και να της προσφέρουν και το ποσό και εκείνη αρνήθηκε εκ νέου.

\”Δεν είμαι σίγουρη γιατί χρειάζομαι ένα εκατομμύριο δολάρια. Αν αρρωστήσω κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φτάσουν τα χρήματα για να καλύψουν τα ιατρικά μου έξοδα, ενώ αν δεν αρρωστήσω δεν τα χρειάζομαι. Και ακόμα και αν καταφέρετε να φτιάξετε ένα νέο σπίτι να είναι ίδιο με αυτό, λοιπόν αυτό το μέρος είναι ακριβώς ίδιο, γιατί λοιπόν να με νοιάζει;\”

\"\"

Το σπίτι αποτέλεσε σύμβολο αντίστασης

Λίγους μήνες αργότερα η Edith δεν ήταν καλά. Οι πτώσεις ήταν συχνές και ο Barry, που ήταν ο μοναδικός κοντινός της άνθρωπος, καταλάβαινε ότι κάτι δεν πάει καλά.

\”Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Τελικά κατάφερα να την πίσω να πάμε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Τα νέα δεν ήταν καλά, είχε καρκίνο στο πάγκρεας.\”

Η περήφανη γυναίκα, που δύσκολα δεχόταν βοήθεια από οποιονδήποτε, μια μέρα εξομολογήθηκε στον Barry ότι \”Μερικές φορές κάθομαι ξάγρυπνη περιμένοντας για ώρες με λαχτάρα να ακούσω τον ήχο του κλειδιού σου στην πόρτα το πρωί\”. Ήταν η πρώτη φορά που η ηλικιωμένη έλεγε στον Barry κάτι κοντινό σε \”ευχαριστώ\”.

\”Είχα φτάσει στο σημείο να αγαπάω αυτή την γριούλα με τον ίδιο τρόπο που αγαπούσα την οικογένειά μου.\” είχε δηλώσει ο ίδιος.

Η Edith απεβίωσε το 2008 σε ηλικία 86 ετών στο σπίτι της, στον ίδιο καναπέ που πέθανε και η μητέρα της. Το συγκινητικό όμως στην ιστορία είναι ότι η Edith κληροδότησε το οίκημα στον Barry ο οποίος με την σειρά του αρνήθηκε να το πουλήσει στην κατασκευαστική του εταιρία, σεβόμενος την μνήμη της, αλλά σε έναν άνδρα που ήθελε να διατηρήσει το υπερήφανο και επαναστατικό πνεύμα της γυναίκας.

Το σπίτι της Edith αποτέλεσε σύμβολο δύναμης, ανεξαρτησίας και αντίστασης ενάντια στις πολυεθνικές, ενώ η ίδια αναδείχθηκε σε λαϊκό ήρωα.

Η ιστορία της λέγεται πως ενέπνευσε τους δημιουργούς τη ταινίας κινουμένων σχεδίων \”Up\” (Ψηλά στον ουρανό), ενώ ο Barry αποφάσισε να εκδώσει βιβλίο με την συγκινητική ιστορία το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα Φεβρουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook