Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει το «μεγάλο μπαζούκας» που διαθέτει για την προστασία του ευρώ, παρά την άποψη του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι κάτι τέτοιο ίσως να είναι παράνομο, δήλωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, που τον τελευταίο καιρό έρχεται συχνά σε κόντρα με το Βερολίνο.

Κάλεσε επίσης για άλλη μια φορά την ΕΚΤ να δράσει για να αντιμετωπίσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Reuters για την ευρωζώνη, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις είπε ότι ορθώς τον τελικό λόγο για θέματα νομιμότητας των πράξεων της ΕΚΤ σε τέτοιες υποθέσεις θα πρέπει να τις έχει το ευρωπαϊκό και όχι ένα εθνικό δικαστήριο.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο παρέπεμψε την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο το ζήτημα για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ το 2012.

Το δικαστήριο εξέφρασε την άποψη ότι το πρόγραμμα, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, παραβιάζει τον καταστατικό σκοπό της ΕΚΤ και αποτελεί παράνομη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

Ερωτηθείς εάν το γερμανικό δικαστήριο αποδυναμώνει το ύστατο όπλο της ΕΚΤ, ο Ρεν είπε: «Κατά την άποψή μου η ΕΚΤ έχει σίγουρα το μεγάλο της μπαζούκα και άφθονα πυρομαχικά για το μπαζούκα, εάν χρειαστεί».

«Νομίζω ότι είναι σωστό και νόμιμο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει εξονυχιστικά και να εκδώσει τελικά απόφαση για την αρμοδιότητα ενός άλλου ευρωπαϊκού θεσμού», δήλωσε μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης από την Φινλανδία.

Η ανακοίνωση του προγράμματος της ΕΚΤ συνέβαλε στην σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2012.

Ο Ρεν είπε ότι «στον πραγματικό κόσμο», η παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν ένα «κρίσιμο σημείο καμπής» για την σταθεροποίηση της χρηματοπιστωτικών αγορών, σε συνδυασμό με την συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και την εφαρμογή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Κατά την άποψή μου η ΕΚΤ έχει σίγουρα λειτουργήσει στο πλαίσιο της αποστολής της και το έκανε αυτό με σοφία, αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση», είπε ο Ρεν.

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση, χωρίς να παραβιάζει το καταστατικό της, διασφαλίζοντας την σταθερότητα των τιμών.

«Ίσως πρέπει να θυμίσω ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι προς το παρόν στο 0,8%, επίπεδο που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο που έχει θέσει η ίδια η ΕΚΤ για μόλις κάτω του 2%».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook