Χαμηλές συντάξεις, συνεχώς διευρυνόμενα ελλείμματα, καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων, ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και συνεχής φόβος για νέες μεγαλύτερες περικοπές, όσο η κατάσταση δεν βελτιώνεται, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Καθώς μάλιστα η τρόικα ξανάρχεται, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους για νέες περικοπές, την ίδια στιγμή που κάποιοι μοιράζουν το πρωτογενές πλεόνασμα…

Ελλείμματα

Χωρίς ειδική – έκτακτη επιχορήγηση, τα τρία μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ δεν πρόκειται να βγάλουν το 2014, όπως άλλωστε δεν τα κατάφεραν και το 2013. Συνολικά, το ταμειακό έλλειμμα υπολογίζεται σε περισσότερο από 1,647 δισ. ευρώ, παρά την εικόνα βελτίωσης των εσόδων που παρουσιάζουν τον Ιανουάριο.

Στο ΙΚΑ το έλλειμμα ανέρχεται σε 993 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την πληρωμή των συντάξεων, και παρότι τα έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, μετά από πολλά χρόνια κατά 4,4%, το ταμείο δανείζεται, με ρέπος, ομόλογα και εσωτερικό δάνειο από το ΤΑΠ ΔΕΗ. Το έλλειμμα του ΟΑΕΕ, βάσει του προϋπολογισμού του υπολογίζεται σε 472 εκατ. ευρώ. Ο ΟΓΑ εμφανίζει έλλειμμα 181,3 εκατ. ευρώ στον κλάδο κύριας ασφάλισης, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι στο τέλος του χρόνου, το ταμείο θα εμφανίσει πλεόνασμα.

Χαμηλές συντάξεις

Οι αδικίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καθώς και οι περικοπές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει τις συντάξεις σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο. Από τον Μάιο του 2010 έως και το τέλος του 2014 θα έχουν περικοπεί συνολικά από τις συντάξεις 9,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 5,5 δισ. είναι περικοπές μόνο για την περίοδο 2013- 2014 και τα 4,2 δισ. ευρώ από τον Μάιο του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2012.

Και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος Ήλιος, τον Ιανουάριο του 2014, το 36% των κύριων συντάξεων δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ, ενώ το 40,04% των κύριων συντάξεων κυμαίνονται από 500 – 1000 ευρώ. Το μέσο εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, φτάνει τα 869 ευρώ.

Αιμορραγία

Στο σκηνικό αυτό πρέπει να προστεθούν οι συνεχείς απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την συνεχιζόμενα υψηλή ανεργία, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και της εισφοροαποφυγής. Οι απώλειες εισφορών, από το 2010, εκτιμούνται σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ (10,5 δισ. ευρώ από την υψηλή ανεργία και 8,5 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τους μειωμένους μισθούς.

Αδυναμία πληρωμής

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του 2013 έφτασε στα 13,5 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ακόμη και στην τρόικα ότι οι ρυθμίσεις χρεών δεν προχωρούν. Είναι ενδεικτική η κραυγή αγωνίας των εκπροσώπων των εμποροβιοτεχνών, που βλέπει πως ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά, οι επιχειρήσεις οι οποίες κατόρθωσαν να επιβιώσουν τα 4 χρόνια της κρίσης θα κλείσουν μέσα στο 2014 δημιουργώντας βεβαίως και προβλήματα, αύξηση της ανεργίας και κοινωνική αναταραχή. Περισσότεροι από 350.000 μικρομεσαίοι έμποροι – βιοτέχνες είναι εκτός ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Οι επαγγελματίες προς τον οργανισμό έχουν συσσωρευμένα χρέη που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ και η ρύθμιση που τρέχει έχει ακυρωθεί στην πράξη.

Περίπου 7,5 δισ. ευρώ είναι και οι οφειλές προς το ΙΚΑ.

Στην τρύπα των ταμείων πρέπει να προστεθούν οι συντάξεις εν αναμονή, το κόστος των οποίων σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για μείωση προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων κατά 40%. Κάτι που έχει αυξήσει περισσότερο την αναμονή στην έκδοση των συντάξεων. Πλέον, οι 12 μήνες θεωρούνται δεδομένοι, ενώ στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης μπορεί να χρειάζονται και 3 χρόνια.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook