Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς εξίσου σημαντικές απαντήσεις των πολιτών για το που βαδίζει η χώρα δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Παράλληλα, οι πολίτες τοποθετούνται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, λένε ξεκάθαρο «όχι» σε νέο μνημόνιο, ενώ διαφωνούν με ενδεχόμενη απαγόρευση καθόδου της Χρυσής Αυγής στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Ντέρμπι» σε εθνικές και ευρωεκλογές, καταλληλότερος ο Σαμαράς

Στο πολιτικό σκηνικό, και ιδιαίτερα στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,4% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 20,2%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, το ΚΚΕ με 6,1%, το ΠΑΣΟΚ με 5,6%, οι ΑΝΕΛ με 4,4%,, η ΔΗΜΑΡ με 3,8%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,4%, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό (το νέο κόμμα του Βύρωνα Πολύδωρα και του Χρήστου Ζώη) με 1,1%, και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1%.

Για τις ευρωεκλογές το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 20,8%, Νέα Δημοκρατία 19%, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή 7% αντίστοιχα, ΠΑΣΟΚ 5,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5%, ΔΗΜΑΡ 3,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,8%, Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό 1,3%, και 1% Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συγκεντρώνει το 42,8% των προτιμήσεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 30%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς που λαμβάνει το 39,6% των θετικών απόψεων, και ακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης με 36,3%, ο Αλέξης Τσίπρας με 35%, το Δημήτρης Κουτσούμπας με 31,8%, ο Πάνος Καμμένος με 27,7%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 25% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9,4%

Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές


Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων και ειδικότερα το 74,2% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 24,8% θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές λένε 6 στους 10 πολίτες (62,2%), την ώρα που θετικά απαντά του 36,3% των ερωτηθέντων. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 56,6% και 41,6% αντίστοιχα στην ερώτηση «τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου».

Λιγότερο εμπιστεύεται το κόμμα που ψήφισε στις εκλογές του 2012 το 52% των ερωτηθέντων, «το ίδιο » απαντά το 29%, και μόλις το 10,5% εμπιστεύεται περισσότερο.

Έξι στους 10 (59,4%) εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή πολιτική δύναμη που να τοποθετείται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 36% δεν θεωρεί κάτι τέτοιο απαραίτητο.

Ενόψει ευρωεκλογών τις κινήσεις για κοινή κάθοδο της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, πρωτοβουλία των «58» κλπ) αρνητικά κρίνει το 63,6%, ενώ θετικά το 30,4%.

Αρνητικά τοποθετείται το 80,6% στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κόμματος δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, τη στιγμή που θετικά εκφράζεται το 14,6%.
Τι απαντούν οι πολίτες για τη Χρυσή Αυγή

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και για τη Χρυσή Αυγή, καθώς το 62,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πως είναι εγκληματική οργάνωση, την ώρα που το 32,8% δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

«Όχι» σε απαγόρευση της συμμετοχής στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις λένε σχεδόν έξι στους 10 πολίτες (59,5%), ενώ συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 36,8%.
Λένε «ναι» στο ευρώ – Δεν θέλουν νέο μνημόνιο

Στο οικονομικό κομμάτι, οι πολίτες λένε «ναι» σε παραμονή στο ευρώ σε ποσοστό 65,5%, την ώρα που αρνητικά τοποθετείται το 31,5% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση για ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από το Μάιο καθώς τελειώνει το δανειακό πρόγραμμα, το 47,7% ζητεί νέο δάνειο δίχως δεσμευτικούς όρους, το 32,7% προτείνει μη αναγνώριση του χρέους και αποχώρηση από την ευρωζώνη, το 5,2% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βγει στις αγορές και να δανειστεί ανεξαρτήτως κόστους, ενώ νέο μνημόνιο ζητεί το 2,8%.

Σε σχέση με την οικονομική πρόταση των κομμάτων, το 20,9% συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία, το 18,9% με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 5,5% με το ΚΚΕ, το 4,5% με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το 4,1% με το ΠΑΣΟΚ, το 3,4% με τη Χρυσή Αυγή και το 2,8% με τη ΔΗΜΑΡ.

Το 63,4% θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια θα πάει χειρότερα, την ώρα που το 19,3% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί και το 14,6% πιστεύει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια.

Οι πολίτες εξάλλου θεωρούν σε ποσοστό 60,3% ότι η ζωή τους θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια, την ώρα που το 22% θεωρεί ότι θα παραμείνει το ίδιο βιωτικό επίπεδο και το 14,2% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί.
Κρίνουν αρνητικά κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Αρνητικά κρίνονται εξάλλου σε ποσοστό 62,0% τα πεπραγμένα της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα που θετική άποψη έχει το 35,1%.

Με την ίδια καχυποψία κρίνεται η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σχεδόν 7 στους 10 (67,8%) κρίνουν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που το 29,2% έχει θετική εικόνα.

newpost.gr