Τελευταία ενημέρωση 13:20

Απολύτως αναγκαία χαρακτηρίζεται η κατεδάφιση του Παλιου Νοσοκομείου σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ τα οποία επισκέφθηκαν σήμερα τα Χανιά με επικεφαλής την ειδική σύμβουλο του υπουργού Υγείας κα Λιλή Καραβία και συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων. 
Τα στελέχη του υπ.Υγείας τόνισαν οτι τα χρήματα για την κατεδάφιση πρέπει να εξευρεθούν άμεσα απο εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα απο το υπ.Υγείας, ενώ συμφώνησαν με την ανέγερση στο χώρο, ενός Κεντρου Υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη στέγαση των  γραφείων του ΕΚΑΒ Χανίων, έργο το οποίο θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση απο το ΕΣΠΑ.

Τα αμέσως επόμενα βήματα είναι – πέραν των αναγκαίων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Χανίων – η χρηματοδότηση και υλοποίηση της κατεδάφισης (περίπου 600 χιλιάδες ευρώ), η παραχώρηση στο Νοσοκομείο Χανίων περίπου 4 στρεμμάτων για την ανέγερση του κέντρου υγείας, η ένταξή του στο ΕΣΠΑ και η δημοπράτηση για την κατασκευή του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Καραβία \”το παλιό κτίριο έπρεπε ήδη να είχε κατεδαφιστεί καθώς στα 10 στρέμματα του οικοπέδου μπορεί να γίνει ένας μεγάλος χώρος πρασίνου για τα Χανιά, αλλά και να φτιάξουμε και την μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά να συμπεριλάβουμε και την διοικητική δομή του ΕΚΑΒ ώστε να φύγει απο τον ακατάλληλο χώρο όπου βρίσκεται\”.

Σύμφωνα με την σύμβουλο του υπουργού Υγείας, το έργο μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα και μάλιστα με φορέα υλοποίησης τον δήμο Χανίων και με την συμπαράσταση της ΔΕΠΑΝΟΜ και του υπουργείου Υγείας.

Στην διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε πως το έργο δεν θα αφορά ένα κλασσικού τύπου Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, το οποίο είναι πολύ δαπανηρό και χρειάζεται προσωπικό 70 ατόμων, αλλά μια μικρότερη μονάδα (με 15-20 εργαζόμενους) που είναι κάτι πολύ πιό εφικτό και άμεσο στο να υλοποιηθεί.

Με την συνολική αυτή πρόταση συμφώνησαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην σύσκεψη, ενώ τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ.Χ.Δουλγεράκης όσο και ο προιστάμενος των ιατρικών υπηρεσιών κ.Γ.Αρχοντάκης επεσήμαναν πως η συγκεκριμένη μονάδα, ασχέτως μεγέθους, θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου Χανίων και στην παροχή άμεσης πρωτοβάθμιας φροντίδας στους πολίτες.

Σε ότι αφορά στο ΕΚΑΒ, ο Γ.Γ. του δήμου κ.Γ.Κουρής, είπε πως – πέραν της στέγασης των γραφείων στο κτίριο που θα γίνει – ο δήμος Χανίων μπορεί να δώσει χώρους για αποκέντρωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στον Γαλατά και στο Ακρωτήρι.

Η προισταμένη της διαχειριστικής αρχής Κρήτης του ΕΣΠΑ κα Μ.Κασιωτάκη κάλεσε τον δήμο και την ΔΕΠΑΝΟΜ να κάνουν γρήγορες κινήσεις προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, ενώ όπως είπε, πρόκειται για δαπάνη που είναι άμεσα επιλέξιμη για χρηματοδότηση απο το ΕΣΠΑ.
.
Στην σύσκεψη, εκτός των παραπάνω, συμμετείχαν και αντιδήμαρχοι, καθώς επίσης και στελέχη του δήμου και του νοσοκομείου Χανίων.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook