Το όνειρό του να περάσει το κατώφλι του πανεπιστημίου για να σπουδάσει, θα ζήσει τελικά ο Αργύρης Κουμτζής, ο τυφλός μαθητής, τον οποίο είχε «κόψει» το Αριστοτέλειο. Η δημοσιοποίηση της περίπτωσής του προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, που θα αλλάξει τα κριτήρια για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες.

Ο 18χρονος αριστούχος μαθητής απορρίφθηκε από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, καθώς η αρμόδια επιτροπή επικαλέστηκε το επιχείρημα πως το 30% των μαθημάτων γίνεται σε εργαστήρια. Ομως σε άλλα αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα, επιτρέπεται η φοίτηση σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Το υπουργείο Παιδείας παρενέβη, καθώς αποφάσισε να επανεξετάσει το καθεστώς εισαγωγής των φοιτητών με ειδικές ανάγκες, σε σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Εως τώρα δεν ισχύει ενιαίο σύστημα, με αποτέλεσμα να αποφασίζει κάθε σχολή ξεχωριστά. Ετσι, θα υιοθετηθούν ενιαία κριτήρια με τα οποία θα εξετάζεται η φοίτηση ενός υποψηφίου με ειδικές ανάγκες.

Ο 18χρονος πάντως ήταν αποφασισμένος από την αρχή να μην το βάλει κάτω. «Δεν έχουμε περιθώριο να νιώσουμε ούτε απογοήτευση, ούτε πικρία γιατί τόσα χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αν δίναμε αυτό το περιθώριο στον εαυτό μας δεν θα μπορούσαμε ν' αντέξουμε. Αυτό που έχουμε μάθει είναι δυστυχώς να παλεύουμε για τα αυτονόητα», δήλωσε ο μαθητής μιλώντας στο MEGA. Ο Αργύρης ήταν αριστούχος σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και στην Α' και Β' Λυκείου, έχει πληθώρα διακρίσεων σε διαγωνισμούς Μαθηματικών και Φυσικής, αλλά και ως σκακιστής στο Πρωτάθλημα τυφλών. 

«Είναι καταφανέστατο το δίκιο του φοιτητή. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα στα Πανεπιστήμια» είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το απόγευμα της Τρίτης, με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου από αποστολή στο εξωτερικό, θα γίνει η σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας. «Θα πάρουμε μέτρα για να τελειώσει η οδύσσεια του παιδιού» πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

iefimerida.gr