Κλειστά τα χαρτιά του κράτησε για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος την Τρίτη παρουσίασε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Πάντως μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα έχουν προϊδεάσει για μεγάλη «θετική έκπληξη».

Τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της οικονομικής χρήσης 2012, κάτι που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τον Ιανουάριο του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα διευρύνθηκε τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ (ή 0,5% του ΑΕΠ), έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 415 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αναφέρονται στην κεντρική κυβέρνηση και δεν περιλαμβάνουν τους προϋπολογισμούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 4,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα έναντι του στόχου, λόγω επιστροφής φόρων 294 εκατ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου.

Ο Χρ.Σταικούρας τόνισε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν 4,7 δισ. ευρώ, περίπου 50% χαμηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2012.

Επικαλούμενος το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής που αξιολογεί η τρόικα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ.

«Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος» τόνισε.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ.

Ο κ. Σταικούρας ανέφερε πως σε ταμειακή βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα το 2013 διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook