Στην αποτυχία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα αναφέρεται σε δημοσίευμά του το Bloomberg, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, το οποίο όπως αναφέρει αν και θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, αντιπροσωπεύει όλους τους λανθασμένους χειρισμούς στο φιλόδοξο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις, που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, έχουν “σκοντάψει” στον “λαβύρινθο” της νομικής γραφειοκρατίας, στις αντιστάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και στις επενδυτικές αμφιβολίες για την θέση της χώρας στο ευρώ, σημειώνει η συντάκτης του δημοσιεύματος.
Το πρώην ολυμπιακό κέντρο και πάλαι ποτέ μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, που σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέα Ταπραντζή θα μπορούσε να συνεισφέρει κατά 0,3% στο ΑΕΠ της χώρας ετησίως, παραμένει ακόμα αναξιοποίητο χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο.
Οι προσδοκίες για το Ελληνικό και τα έσοδα που θα απέφερε στα κρατικά ταμεία ήταν μεγάλες ωστόσο οι συνεχείς καθυστερήσεις αποθάρρυναν τους επενδυτές, αφήνοντας μόλις τρεις από τους εννέα συνολικά ενδιαφερόμενους, στην τελική “κούρσα”, όπως σημειώνει το Bloomberg. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda Development, έναν από τους επιχειρηματίες που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το Ελληνικό, παρομοίασε το ελληνικό με το Marina Bay της Σιγκαπούρης ενώ τόνισε ότι η περιοχή θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ αλλά και 1 εκατ. τουρίστες.
“Μια συμφωνία για το Ελληνικό θα έδινε ώθηση στις επενδύσεις και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα έδινε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων”, ανέφερε η Μιράντα Ξαφά, πρώην εκτελεστικό μέλος του ΔΝΤ, στο διεθνές πρακτορείο, το οποίο προσθέτει ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα success story.
Οι προβλέψεις του ΤΑΙΠΕΔ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έκαναν λόγο για 50 δισ. Ευρώ μέχρι το 2015, ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές έπεσαν στα 11 δισ. Μέχρι το 2016 μετά τις συνεχείς αποτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης να “κλείσει” τις συμφωνίες.
Μέχρι στιγμής, το ΤΑΙΠΕΔ έχει έλθει σε συμφωνία 4 δισ. Ευρώ, ενώ στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει συνολικά 2,6 δισ. Ευρώ, όπως αναφέρει ο Α. Ταπραντζής.
Η πιο επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μέχρι στιγμής η πώληση του ΟΠΑΠ έναντι 712 εκατ. Ευρώ, τονίζει το Bloomberg ενώ σε αναμονή βρίσκονται μαι σειρά άλλων ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών, σιδηροδρομικών εταιρειών (ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Η μεγαλύτερη αποτυχία του προγράμματος, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, ήταν η πώληση της ΔΕΠΑ και η αναμενόμενη συμμετοχή της Gazprom στην διαδικασία, η οποία δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες και τελικά υποχώρησε.
newmoney.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook