Με τον χρόνο να πιέζει, καθώς το 2015 θα αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μπαίνει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Πρώτο ζητούμενο η διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου κανόνων διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων, που αφ\’ ενός δεν θα προσθέσει βάρη στις τράπεζες και αφ\’ ετέρου θα μπορεί να γίνει αποδεικτός από την τρόικα. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει επίσης να συμβαδίζουν με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η διαμόρφωση κανόνων διαχείρισης για τα «κόκκινα δάνεια» είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, με κύριο θέμα τη σύσταση Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο υπουργείο Ανάπτυξης. Την Παρασκευή θα γίνιει νέα συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους υπουργούς με στόχο να συντονιστεί η τετραμερής ομάδα εργασίας, η οποία θα αποτελέσει το νέο συμβούλιο που θα απασχοληθεί με την οριστική διευθέτηση των κανόνων για τα ιδιωτικά χρέη και τα «κόκκινα» δάνεια, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στόχος της ομάδας αυτής θα είναι να τεθεί η βάση συζήτησης για το όριο διαβίωσης και ο ορισμός για τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη», αλλά αυτά που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να έχουν την έγκριση των κομμάτων και της τρόικας.
Σήμερα, δεν συζητήθηκαν νούμερα αλλά οι εκκρεμότητες του κάθε υπουργείου και όπως σχολίασαν μετά τη συνεδρίαση στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοινωνικά αποδεκτό και δίκαιο σύστημα.
Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ στην οικονομία μας, στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μάχη κατά της ακρίβειας και ότι θα υιοθετηθεί η πλειοψηφία των συστάσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανέφεραν ότι η πρόταση της Τρόικας είναι ακόμη πιο συνολική και ζητά άρση περιορισμών συνολικά στη λειτουργία των φαρμακείων «αλλά στόχος είναι στο τέλος της ημέρας να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό», όπως σημείωσαν τα ίδια στελέχη
newmoney.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook