Σε μετωπική σύγκρουση βρίσκονται οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας, από γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα μέχρι ιδιωτικές κλινικές, με τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα των ελεγκτικών εταιριών.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός καλώντας τους να υπογράψουν συμβάσεις με ελεγκτικές εταιρίες προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή των οφειλομένων, οι πάροχοι απάντησαν με εξώδικη διαμαρτυρία δηλώνοντας ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα, προκειμένου να προστατευθεί από την κατάχρηση εξουσίας και την αυθαιρεσία της διοίκησης του Οργανισμού.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός υπενθυμίζει στους παρόχους με την ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η σύναψη συμβάσεων μεταξύ αυτών και ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών είναι υποχρέωση, η οποία απορρέει από τον νόμο 4172/13.
«Επειδή η αναγκαία διαδικασία καθυστερεί, ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολή προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας και ορίζει προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να υπογράψουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Ήδη, δόθηκε εντολή να αποπληρωθεί ο μήνας Αύγουστος του 2013 μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ ότι έχουν υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκβιαστικές κινήσεις καταγγέλλουν οι γιατροί

Για εκβιαστικά μηνύματα του ΕΟΠΥΥ, τα οποία έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο, κάνει λόγο το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).
Σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, αναφέρει ότι «ο ΕΟΠΠΥ τάσσει προς τους παρόχους Υγείας, με εντελώς εκβιαστικό τρόπο, προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να συμβληθούν με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, άλλως δεν θα πληρωθούν τον μήνα Αύγουστο για τις υπηρεσίες που έχουν ήδη προσφέρει».
Ωστόσο, ο ΙΣΑ θέτει και αυτός τη δική του… προθεσμία, τονίζοντας ότι «αν μέχρι την επόμενη Τετάρτη δεν ανακαλέσετε τα μέτρα αυτά, που παραγνωρίζουν ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, και ότι οι ιατροί ασκούν λειτούργημα θα καλέσουμε όλους τους ιατρούς της Αθήνας μέσα και έξω από τον ΕΟΠΥΥ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών επισημαίνει ότι δεν θα υποκύψει στο εκβιαστικό μήνυμα του Οργανισμού, τονίζοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους «τελεσίγραφα» μόνο καλό δεν κάνουν στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Αντιδράσεις από τις ιδιωτικές κλινικές

Σκληρή απάντηση επιφύλαξε στον ΕΟΠΥΥ και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ). «Οι προθέσεις των κλινικών δεν είναι ούτε να αποφύγουν τους ελέγχους –αντίθετα τους επιζητούν-, καθώς δική τους ήταν η πρόταση, από το 2012, η ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, ώστε να ξεπεραστεί η αδυναμία ελέγχου του κρατικού μηχανισμού» επισημαίνουν και καλούν τον ΕΟΠΥΥ «να σταματήσει την τακτική των απειλών τιμωρίας και των εκβιασμών, αλλά αντίθετα να συνεργαστούν με όλους τους παρόχους, ώστε να ξεπεράσει η Υγεία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Μάλιστα, αντιπροτείνουν σχετικά με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τις συμβάσεις της ιδιωτικής ελεγκτικής εταιρείας, οι κλινικές να αποστείλουν τα δικαιολογητικά για τη σύμβαση και Δήλωση Πρόθεσης υπογραφής μέχρι την Παρασκευή 14/02 και αυτή η διαδικασία να θεωρηθεί επαρκής για να αποσυρθούν οι όποιες απειλές για μη πληρωμή.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook