«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσον αφορά στους επιόρκους, τους «κοπανατζήδες» και όσους είχαν καταθέσει πλαστά πιστοποιητικά. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται πως οι προσδοκίες του υπουργείου για χιλιάδες απολύσεις που θα προέκυπταν από τα πλαστά δικαιολογητικά και την επιτάχυνση των εκδικάσεων πειθαρχικών υποθέσεων διαψεύδονται.
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ενημέρωση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εμφανίστηκε αποφασισμένος σχετικά με την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, επαναφέροντας μάλιστα το ζήτημα άρσης της μονιμότητας. «Η εποχή της ατιμωρησίας πέρασε ανεπιστρεπτί… Οι παθογένειες του παρελθόντος δεν γίνονται πλέον αποδεκτές», διεμήνυσε. 
Μάλιστα, ο υπουργός κατέστησε σαφές πως «όταν ένας υπάλληλος δεν αποδίδει, πρέπει να απολύεται. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραμονή του». Επίσης, ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα προωθήσει νομοσχέδιο για την επιλογή διευθυντικών στελεχών, το οποίο θα επαναφέρει αξιοκρατικά κριτήρια. 

Επιταχύνθηκε η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων

Σημαντική είναι η επιτάχυνση στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και η εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων μέσω του συστήματος παρακολούθησης της πειθαρχικής διαδικασίας από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2013 υπήρξαν 248 αποφάσεις οριστικής παύσης επίορκων υπαλλήλων, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξε αύξηση 132% στον αριθμό των αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων.
Ειδικότερα, το 2013, από τα Πειθαρχικά Συμβούλια εκδόθηκαν 495 αποφάσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στις 1.150 αποφάσεις. Η ποινή της οριστικής παύσης επιβλήθηκε, κατά το πρώτο εξάμηνο, σε 41 περιπτώσεις και, κατά το δεύτερο εξάμηνο, σε 207 περιπτώσεις.
Την προηγούμενη χρονιά αποχώρησαν οριστικά από το Δημόσιο για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών μόλις 220 υπάλληλοι, σε αντίθεση με τις προσδοκίες του υπουργείου. Πιο συγκεκριμένα, από τις αποχωρήσεις του 2013, οι 161 έγιναν το δεύτερο εξάμηνο έναντι 59 το πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους (+173%).
«Μέχρι πρόσφατα ήταν έντονο το φαινόμενο με πειθαρχικά συμβούλια που δεν συνεδρίαζαν, ΕΔΕ που δεν ολοκληρώνονταν, κλπ. Εκατοντάδες υποθέσεις χρόνιζαν και γενικά υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχει μια ομερτά προστασίας δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι διώκονται πειθαρχικά. Το καθεστώς αυτό αλλάζει», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπάλληλοι έλειπαν αδικαιολόγητα για μήνες

Οι έλεγχοι σε κεντρικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα κατέδειξαν εκτεταμένα φαινόμενα παραβίασης του ωραρίου.
Πιο συγκεκριμένα, έξι υπάλληλοι εντοπίστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών να έχουν να εμφανιστούν για μήνες στις υπηρεσίες τους, ενώ προβλήματα εντοπίστηκαν και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που δεν είχε εφαρμόσει, όπως οι όλες οι άλλες υπηρεσίες, σύστημα ελέγχου της τήρησης του ωραρίου και εντοπίστηκε και πρόβλημα στον υπολογισμό των υπερωριών.

Σωρεία πλαστών πιστοποιητικών

Όσον αφορά στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, στην περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν 71 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών και ήδη έχουν ανακληθεί 55 διορισμοί.
Οι έλεγχοι πάντως για τη γνησιότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που κατέθεσαν οι 9.800 επιτυχόντες σε 43 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, από το 2003 μέχρι και σήμερα, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.

Στη «δεξαμενή» των 15.000 οι υπάλληλοι με προσωρινές διαταγές

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι σήμερα καταγράφηκαν στον δημόσιο τομέα 3.905 εργαζόμενοι, που απασχολούνται με προσωρινές διαταγές/ασφαλιστικά μέτρα. 
Ωστόσο, τέθηκαν οι βάσεις έγκαιρης εκδίκασης των αγωγών τους και συνεπώς του τερματισμού μιας χρόνιας στρέβλωσης που ταλαιπωρούσε τόσο τους εργαζομένους όσο και τις διοικήσεις, γεγονός που οδήγησε σε αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.
Από τη διαδικασία αυτή, ήδη έχουν αποχωρήσει 1.646 σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης, ενώ ο υπουργός εκτίμησε πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς εκκρεμούν πολλές υποθέσεις. 
Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι θα ζητήσει από την τρόικα αυτές οι αποχωρήσεις να προσμετρηθούν στις αναγκαστικές απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook