Νομοθετικές αρρυθμίες εμφάνισε για μια ακόμα φορά η συγκυβέρνηση με αφορμή την τροπολογία για την κατάργηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές η οποία αποσύρθηκε για να επανακατατεθεί λίγες ώρες μετά σε άλλο νομοσχέδιο.
Η εν λόγω διάταξη επιχειρεί να «συμμορφώσει» την κείμενη νομοθεσία (νόμος Ραγκούση) με την απόφαση του ΣτΕ. Όμως, οι ισχυρές διαφωνίες που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ ως απόρροια των ενστάσεων που προέβαλε η ΚΕΔΚΕ και η απειλή να καταψηφιστεί συνολικά η τροπολογία που περιείχε και το άρθρο για τις ημερομηνίες που θα διεξαχθούν οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ανάγκασε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να την αποσύρει προσωρινά. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα στα κοινοβουλευτικά μέλη της συγκυβέρνησης να θεσμοθετήσουν σε πρώτη φάση ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαίου και ο 2ο στις 25 Μαίου μαζί με τις ευρωεκλογές.
Αναφορικά δε με τη διάταξη που ρυθμίζει την ψήφο των μεταναστών, αυτή επανακατατέθηκε ως τροπολογία σε ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για τις ευρωεκλογές που της οποίας η επεξεργασία θα ξεκινήσει σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αρχικώς, η επανακατάθεσή της χωρίς καμία αλλαγή προκάλεσε πανικό στο ΠΑΣΟΚ καθώς η συμφωνία προέβλεπε ότι θα επανερχόταν με σημαντικές βελτιώσεις. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει θέμα «αιφνιδιασμού» καθώς το υπουργείο υποχρεωμένο να καταθέσει άμεσα την διάταξη (σ.σ. υπάρχουν κοινοβουλευτικές χρονικές προθεσμίες) δεν προλάβαινε να προχωρήσει σε διόρθωσή της. Υπο αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε οι όποιες αλλαγές να γίνουν κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο – κοινοτική οδηγία αναμένεται να προστεθεί και η ρύθμιση που θα καταργεί την λίστα ώστε οι ευρωβουλευτές των εκλέγονται με «σταυρό» προτίμησης.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook