Τελευταία ενημέρωση: 17:53

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία κηρύσσονται ως διατηρητέο μνημείο τα Ταμπακαριά των Χανίων, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο, αφενός για την διάσωση της ιστορικής αυτής συνοικίας της πόλης και αφετέρου για την αναβάθμιση και την ανάδειξή της.

\”Πρόκειται για μια απόλυτα θετική κατάληξη στην οποία οδήγησαν αγώνες και προσπάθειες πολλών χρόνων\” τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων κ.Νίκος Ξυνίδης, επισημαίνοντας πως τώρα πλέον οι ιδιοκτήτες των κτιρίων μπορούν να προχωρήσουν σε επιδιορθώσεις και ανακατασκευές στα κελύφη των κτιρίων.
Παράλληλα μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει και σε ενέργειες αναβάθμισης της συνοικίας αυτής που, όπως είπε ο κ.Ξυνίδης \”αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του τόπου απο τα τέλη του 19ου αιώνα, το οποίο περιλαμβάνει ζωντανές μνήμες του ανθρώπινου μόχθου\”.
Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr τον Μάιο του 2013 (δείτε εδώ)
  \” Σαν φαντάσματα μοιάζουν στην ανατολική ακτή των Χανίων, τα κτήρια των παλιών βυρσοδεψείων.

Στους ετοιμόρροπους τοίχους είναι χαραγμένη η ιστορία περίπου 2 αιώνων, αλλά και η αδιαφορία των νεότερων χρόνων. Εκεί που οι βυρσοδέψες από τις αρχές ακόμα του 19ου αιώνα, επεξεργάζονταν τα δέρματα και η περιοχή έσφυζε από τη βιοτεχνική δραστηριότητα, τώρα κυριαρχεί η εγκατάλειψη…\”

Η εικόνες αυτές τώρα μπορούν να αλλάξουν και τα Ταμπακαριά να αποκτήσουν την εικόνα και την ζωντάνια που – μαζί με την γειτονική Χαλέπα – θα αναδείξουν τις περιοχές αυτές.

“Με την υπ΄ αριθμ. 283 Απόφαση του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Στ. Καλαφάτη ολοκληρώθηκε επιτυχώς – με την κρίσιμη συμβολή και της παρούσας δημοτικής αρχής – μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων σήμερα, Τετάρτη 12/2/2014, το πρωί, παρουσία και του αρμόδιου Αντιδημάρχου σε θέματα Πολεοδομίας, Νικόλαου Ξυνίδη.

“Ως δημοτική αρχή των Χανίων θεωρούμε απαραίτητη τη συστηματική μελέτη ολόκληρου του αστικού τμήματος της περιοχής των Ταμπακαριών στο πλαίσιο της οργανικής, λειτουργικής και περιβαλλοντικής ένταξης του στη δυναμική της πόλης”, πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης, παρατηρώντας ότι πλέον θα είναι δυνατή η συντήρηση, αναπαλαίωση και αξιοποίηση των συγκεκριμένων κτιρίων.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Νικόλαος Ξυνίδης, έκανε λόγο για αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής των Ταμπακαριών με την εν λόγω απόφαση, μιας περιοχής, που τα τελευταία χρόνια, όπως ο ίδιος παρατήρησε, είχε υποβαθμιστεί σημαντικά, καθώς τα περισσότερα από τα βυρσοδεψεία είχαν εγκαταλειφθεί.

“Τα Ταμπακαριά των Χανίων αποτελούν ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης”, υπογράμμισε ο κ. Ξυνίδης, προσθέτοντας ότι ίση προσοχή και ενδιαφέρον απαιτείται για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ιδίως του θαλάσσιου μετώπου με τα διάσπαρτα βράχια, που πλαισιώνει λειτουργικά και αισθητικά το συγκρότημα και χαρακτηρίζει την περιοχή. “Επιπλέον απαραίτητη θεωρείται και η συστηματική μελέτη σε επίπεδο ενός εκάστου κτιριακού κελύφους, μαζί με τις χαρακτηριστικές υπαίθριες στέρνες τους, με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση τους, ως μνημεία της ιστορικής, οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης της πόλης μας”, παρατήρησε, ολοκληρώνοντας ο κ. Ξυνίδης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση, οι ιδιοκτήτες μπορούν άμεσα να προχωρήσουν σε εργασίες επισκευής, εκσυχρονισμού των εγκαταστάσεων, ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού στο εσωτερικό των κτιρίων, καθώς και επεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των κτιρίων.
Στα χαρακτηριζόμενα δε ως διατηρητέα κτίρια και στα παραρτήματα τους επιτρέπονται οι χρήσεις κατοικίας, γραφείων, τουριστικών καταλυμάτων, πολιτιστικών χώρων – εκδηλώσεων, καθώς και εστιατορίων και αναψυχής.

Για οποιαδήποτε μάλιστα οικοδομική εργασία και επέμβαση στο εξωτερικό και εσωτερικό των κτιρίων απαιτείται έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ
1. Χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα είκοσι έξι (26) κτίρια καθώς και τα παραρτήματα τους στον παράλιο περιβάλλοντα χώρο στον οποίο είναι ενταγμένα και σχετίζονται με τη λειτουργία της χρήσης βυρσοδεψείου (π.χ. δεξαμενές, λίμνες κ.λπ.) που βρίσκονται στην περιοχή Ταμπακαριά Χαλέπας Δήμου Χανίων (ν. Χανίων), όπως αυτά αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα και φαίνονται με αύξοντα αριθμό από στο σχετικό πρωτότυπο τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:500 που θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τοπογραφικών Εφαρμογών με την 283/2014 πράξη του και που αντίτυπό του σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με την παρούσα απόφαση
ΠΙΝΑΚΑΣ
Α/Α Δ/νση Κτιρίου Φερόμενος Ιδιοκτήτης
1 Βιβιλάκη 9 Αγγελική Νικάκη – Νεμπαυλάκη
2 Βιβιλάκη 9Α Βασίλειος Μπενάκης
3 Βιβιλάκη 9Β Αφοί Κατσανικάκη
4 Βιβιλάκη 11 Κωνσταντίνος Πρινιωτάκης
5 Βιβιλάκη 13 Κληρονόμοι Πέτρου Αδαμάκη
6 Βιβιλάκη 15 Μάριος Νικηφοριάδης και Δανάη Σαρακάκη
7 Βιβιλάκη 15Α Στέφανος Νικολουδάκης
8 Βιβιλάκη 17 Γεώργιος και Αριστομένης Βαρουδάκης
9 Βιβιλάκη 17Α Λεωνίδας Βρουβάκης
10 Βιβιλάκη 23 Παναγιώτης Νικολουδάκης
11 Βιβιλάκη 25 Παναγιώτης Νικολουδάκης
12 Βιβιλάκη 27 Μαρία Χειλαδάκη
13 Βιβιλάκη 29 κτίριο Α Σαράντος Καπιδάκης
14 Βιβιλάκη 29 κτίριο Β Σαράντος Καπιδάκης
15 Βιβιλάκη 31 Κληρονόμοι Μαρκουλάκη
16 Βιβιλάκη 35Α Κελαιδή
17 Βιβιλάκη 41 Κληρονόμοι Νικ. Κυπραίου
18 Βιβιλάκη 43 Δημήτριος Χελιουδάκης
19 Βιβιλάκη 45 μόνο το ισόγειο Ελένη Καμπάνη
20 Βιβιλάκη 47 Άγνωστος
21 Βιβιλάκη 49 Αντώνιος Βουτετάκης
22 Βιβιλάκη 51 Μαρία Αναστασάκη
23 Βιβιλάκη 53 Κληρονόμοι Ποθουλάκη
24 Βιβιλάκη 55 Μαρία Μπαδιεριτάκη – Σταύρος Μπαδιεριτάκης – Maria Safi
25 Βιβιλάκη 57 Αφροδίτη Αναστασάκη
26 Λάκκων 38 Κληρονόμοι Στυλιανού και Βασιλείου Σεργάκη
2. Ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα κελύφη των αρχικών κτιρίων. Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτίρια και στα παραρτήματα αυτών απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή τόσο των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή καλλιτεχνικών και διακοσμητικών στοιχείων τους, όσο και των κτιρίων συνολικά.
Μη εναρμονιζόμενες προσθήκες, προσκτίσματα ή στοιχεία του κτιρίου αφαιρούνται μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
3. Κατασκευές οι οποίες αποτελούν τμήματα των χαρακτηριζόμενων ως διατηρητέων κτιρίων και οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αυθαίρετες σύμφωνα με τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας δεν είναι διατηρητέες.
4. Επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση του φέροντα οργανισμού στο εσωτερικό του κτιρίου καθώς και επεμβάσεις για λόγους
λειτουργικούς, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του κτιρίου και δεν θίγονται τα διατηρητέα στοιχεία του, καθώς και η επισκευή των εξωτερικών όψεων με γνώμονα τη διατήρηση της σημερινής εικόνας εκάστου.
5. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτίρια και στα παραρτήματα τους. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση επιγραφών μικρών διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου.
6. Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτίρια και στα παραρτήματα τους επιτρέπονται οι χρήσεις κατοικίας, γραφείων, τουριστικών καταλυμάτων, πολιτιστικών χώρων – εκδηλώσεων καθώς και εστιατορίων και αναψυχής.
7. Αιτήσεις για προσθήκες ή ανέγερση νέου κτιρίου στα ακίνητα των χαρακτηριζόμενων ως διατηρητέων κτιρίων και των παραρτημάτων τους αποστέλλονται από την Υπηρεσία Δόμησης στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τον καθορισμό ειδικών ρυθμίσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 3 του ν. 4067/2012 (Α΄79) εφόσον δεν παραβλάπτονται τα διατηρητέα κτίρια και ο χώρος που τα περιβάλλει. 
8. Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία και επέμβαση στο εξωτερικό και εσωτερικό των χαρακτηριζόμενων ως διατηρητέων κτιρίων και των παραρτημάτων τους,
όπως και για την τοποθέτηση επιγραφών απαιτείται έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook