Την προτελευταία θέση στην ΕΕ (έπεται η Βουλγαρία) αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). 

Η βουτιά κατά 14 θέσεις, στην 99η, αποδίδεται αφ' ενός στο κλείσιμο της ΕΡΤ και αφ' ετέρου στην ασφάλεια των δημοσιογράφων, τόσο εξαιτίας επιθέσεων στην κάλυψη διαδηλώσεων όσο και της ανοιχτής στοχοποίησης από την Χρυσή Αυγή. Την ίδια στιγμή, η έκθεση των RSF επισημαίνει ότι οι παρακολουθήσεις απειλούν την ελευθεροτυπία σε παγκόσμια κλίμακα.

«Σε έναν αγώνα για περικοπές δαπανών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μία απόφαση άνευ προηγουμένου για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Υπό την πίεση της τρόικας, έκλεισε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς», επισημαίνει η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, σχολιάζοντας τα ελληνικά δεδομένα, και συνεχίζει: «Λίγες ώρες αφού ενημερώθηκε η ΕΡΤ για την απόφαση, το μαύρο με την ένδειξη "Χωρίς Σήμα" άφησε άναυδη την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπό την διεθνή πίεση, η κυβέρνηση εν τέλει ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κρατικού φορέα με την ονομασία ΝΕΡΙΤ».

Η τραγική αυτή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ανασφάλεια που αισθάνονται οι δημοσιογράφοι για την τέλεση του έργου τους.

«Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συχνές διαδηλώσεις έχουν πέσει θύματα βίας και από την αστυνομία και από διαδηλωτές που τους κατηγορούν για συνεργασία με την κυβέρνηση», γράφει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι «η κατάσταση γύρω από την ασφάλεια των δημοσιογράφων έχει επιδεινωθεί με την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Τα ηγετικά στελέχη της και οι υποστηρικτές της στοχοποιούν ανοικτά δημοσιογράφους, οι σωματικές επιθέσεις γίνονται συστηματικά και αυξάνονται οι απειλές δολοφονίας».

Η Ελλάδα από το 2007 και έπειτα έχει πέσει συνολικά 50 θέσεις στην συγκεκριμένη κατάταξη. Η άσχημη φήμη των ΜΜΕ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους RSF, είναι αποτέλεσμα χρόνων διαπλοκής.

protothema.gr