Ήταν δυναμικός, μαχητικός και κατέγραφε τα πάντα με την κάμερά του για να μεταδώσει την αλήθεια των διαδηλώσεων. Η ζωή του 49χρονου Σαντιάγο Αντράντε από τη Βραζιλία, έμελλε να τελειώσει σε μία από τις συγκρούσεις που κάλυπτε.

Ο Αντράντε έχασε τη ζωή του, την ώρα που κατέγραφε με την τηλεοπτική του κάμερα τις διαδηλώσεις στο Ρίο που συγκλονίζουν τη Βραζιλία, με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τις δαπάνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο εικονολήπτης δέχθηκε στο κεφάλι φωτοβολίδα από διαδηλωτή, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος, στη συνέχεια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ παρά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε λίγες ώρες αργότερα ο 49χρονος εικονολήπτης εξέπνευσε. Ο χαμός του βύθισε στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και την οικογένεια των συναδέλφων του φωτορεπόρτερ και εικονοληπτών που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο σημείο όπου τραυματίστηκε ο Αντράντε.

\"\"

Ο νεαρός που πραγματοποίησε τη ρίψη φωτοβολίδας καταγράφηκε από συνάδελφο του άτυχου εικονολήπτη, ο οποίος παρέδωσε τις λήψεις στην αστυνομία.

Ο 22χρονος Φάμπιο Ραπόσο, κατέθεσε πως έδωσε τη φωτοβολίδα που βρήκε στο έδαφος σε έναν δεύτερο νεαρό, ο οποίος στη συνέχεια την έριξε προς το μέρος του Αντράντε. Ο δράστης συνελήφθη, ενώ ο Ραπόσο κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«Ήταν ανεύθυνο και απερίσκεπτο», δήλωσε ο δικηγόρος του Ραπόσο για τον πελάτη του, ενώ η σύζυγος του θύματος υποστήριξε ότι «καταστράφηκε η οικογένειά της».

Ακόμα και η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε: «Είναι ανεπίτρεπτο σε μία δημοκρατική διαδήλωση να υπερισχύουν εκείνοι που δε σέβονται την ανθρώπινη ζωή».

Όλα αυτά, λίγους μήνες πριν το Μουντιάλ και την ώρα που η ένταση δε φαίνεται να μειώνεται. Στο μεταξύ, η Ένωση Δημοσιογράφων Βραζιλίας υπενθυμίζει πως στην προηγούμενη διεξαγωγή του Κυπέλλου ποδοσφαίρου είχαν τραυματιστεί 117 δημοσιογράφοι σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, τονίζοντας ότι οι τοπικές αρχές «πρέπει να μάθουν από τα λάθη των περασμένων ετών και να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να καλύπτουν με ασφάλεια τις κινητοποιήσεις».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook