Πρώτη ενημέρωση: 23:10

Δύο αδέσποτα σκυλιά εντοπίστηκαν νωρίτερα σήμερα νεκρά στο χωριό Παλαίκαστρο της Σητείας. Το ένα ζώο βρέθηκε απαγχονισμένο σ’ ένα δέντρο δύο χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό, ενώ το δεύτερο ήταν νεκρό χτυπημένο στο κεφάλι δεμένο σ’ ένα διπλανό δέντρο.

Όπως καταγγέλλει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας και τα δύο αυτά ζώα είχαν στειρωθεί και είχαν εμβολιαστεί. Ζούσαν για καιρό στην πόλη της Σητείας και στη γειτονιά που περιφέρονταν τα τάιζε μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Οι γείτονες, που δεν ήθελαν τα ζώα και απειλούσαν με φόλες και προσέβαλαν την γυναίκα που τα φρόντιζε, διαμαρτυρήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν την φιλόζωη και της είπαν ψευδώς (!) ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο και πως αν δεν σταματήσει να ταΐζει τα σκυλιά θα ασκηθεί δίωξη εναντίον της!

\"\"

Μόλις έγινε γνωστή η παρέμβαση της Αστυνομίας – που αποδεικνύει την άγνοια της πάνω στα δικαιώματα των ζώων παρ’ όλες τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που έχουν σταλεί από τις κεντρικές της υπηρεσίες – παρενέβη η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) Νατάσα Μπομπολάκη.

Η κα Μπομπολάκη συνομίλησε με τον υποδιοικητή του Α.Τ. Σητείας και αφού του εξήγησε τι αναφέρει η νομοθεσία και ο νόμος 4039/2012, που σαφέστατα επιτρέπει την σίτιση των αδέσποτων ζώων, εκείνος δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τον λάθος χειρισμό. Είπε ότι θα ενημερώσει και την γυναίκα, που φροντίζει τα ζώα, ότι καλώς κάνει, αλλά και τους γείτονες ότι δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται.

Δυστυχώς – σύμφωνα πάντα με όσα κατήγγειλε στο www.zoosos.gr η Γεωργία Φραγκιαδάκη και η Δέσποινα Λαντζανάκη εκ μέρους του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας – ο υποδιοικητής δεν έπραξε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε. Όμως οι απειλές εις βάρος των ζώων από τους περιοίκους δεν σταματούσαν και μάλιστα συγγενής της φιλόζωης – αφού ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά του έχουν βγάλει σπυράκια (!) εξαιτίας των αδέσποτων – πριν από περίπου 10 μέρες τα άρπαξε και πήγε και τα παράτησε στο χωριό Παλαίκαστρο, που απέχει από την Σητεία με αυτοκίνητο περίπου 15 λεπτά.

Κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν καταγγέλλουν τους δράστες

Σύμφωνα με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας το Παλαίκαστρο «διαπρέπει στον τουρισμό με τις όμορφες παραλίες της Χιώνας, της Ερμούπολης και το ξακουστό Βάι παρ’ όλα αυτά είναι πρωτοπόρο στην κακοποίηση των ζώων (κρέμασμα – φόλες – βαρέλια κ.ά.). Δεκάδες καταγγελίες μόνο από τουρίστες δέχεται κάθε καλοκαίρι ο σύλλογος μας γι’ αυτό το χωριό.

Δυστυχώς ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας φιλοξενεί ήδη 120 αδέσποτα και χρειαζόταν χρόνος να βρεθεί χώρος για δυο ακόμα. Οι χωριανοί μας πρόλαβαν και σήμερα το πρωί δεχθήκαμε ένα τηλέφωνο από κάποιον που πήγε στο χωράφι του 2,5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό και βρήκε το ένα σκυλί κρεμασμένο πάνω σε μια ελιά και το άλλο δεμένο στο διπλανό δέντρο με το κεφάλι του πολτοποιημένο. Δίπλα βρήκε και την ματωμένη πέτρα που σημαίνει ότι έδεσαν όσο ήταν ζωντανό και το σκότωσαν με την πέτρα αφού το ακινητοποίησαν».

Οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας είναι εξοργισμένοι γιατί παρ’ όλες τις προσπάθειες τους για ενημέρωση των ιδιοκτήτων ζώων συντροφιάς, τη στείρωση και την καταγραφή των σκύλων οι αρμόδιοι φορείς μένουν μόνο σε υποσχέσεις. Ενώ οι ίδιοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με φρικιαστικά περιστατικά εις βάρος των ζώων. Το πιο εξοργιστικό απ’ όλα είναι ότι πάντα κάποιοι γνωρίζουν τους δράστες αλλά τα στόματα που ξέρουν δεν ανοίγουν ποτέ!

zoosos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook