Υλικά

• 500 γρ. χοχλιούς, προβρασμένους (χωρίς το κέλυφος)
• 300 γρ. μακαρόνια (τύπου σπαγγέτι)
• 150 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε μισοφέγγαρα
• 1 σκελίδα σκόρδο «σπασμένη»
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
• 80 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 500 ml. ζωμό λαχανικών
• 2 κ. σούπας ζαμφορά
• 80 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 4 κ. σούπας ξύδι (για το βράσιμο των χοχλιών)
• 2 κ. σούπας κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τους χοχλιούς σε αλατισμένο νερό με ξύδι για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τους βγάζουμε και τους αφαιρούμε από το κέλυφος. Σε τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ιδρώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε τους χοχλιούς και το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ζαμφορά και αφήνουμε το τηγάνι κατά μέρος σκεπασμένο.

Παράλληλα, βράζουμε τα μακαρόνια στο ζωμό για 7 λεπτά (να κρατάνε στο δόντι). Στη συνέχεια τα ρίχνουμε (χωρίς να τα κρυώσουμε) στο τηγάνι με τους χοχλιούς, συμπληρώνουμε με ζωμό (από το βράσιμο των ζυμαρικών), τόσο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν τα υλικά και να ψηθούν τα μακαρόνια. Τέλος, βάζουμε την τριμμένη γραβιέρα και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.