Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, Κ. Ζαχαριάς, Γ. Ζερδελής, Ν. Μιχαλάκης, Ε. Αγαθοπούλου, Β. Κυριακάκης, Κ. Δερμιτζάκης και Ι. Γαϊτάνη, σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις και τη συστηματική όπως αναφέρουν απαξίωση του ΕΚΑΒ, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεια των πολιτών.

Στην ερώτηση αναφέρουν τα εξής:

Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών έχει επιφέρει μία άνευ προηγουμένου επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της χώρας. Άμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης αποτελεί η επιβολή μιας πρωτοφανούς υγειονομικής φτώχειας του πληθυσμού. Σήμερα, ο ρόλος του ΕΚΑΒ, ως δημόσιος φορέας συντονισμού της παροχής άμεσης βοήθειας, είναι πιο κρίσιμος από ποτέ.

Το ΕΚΑΒ είναι ο αποκλειστικός δημόσιος Φορέας Συντονισμού της παροχής άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και της συνακόλουθης μεταφοράς των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φυλής, κοινωνικής, οικονομικής ή ασφαλιστικής κατάστασης στις υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιλέγει να απαξιώνει συστηματικά το ΕΚΑΒ και την αποστολή του, ως αποκλειστικού φορέα παροχής υπηρεσιών Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και Επείγουσας Ιατρικής. Συρρικνώνεται ο οργανισμός, καταργούνται παραρτήματα, μειώνεται ο προϋπολογισμός, ο στόλος ασθενοφόρων είναι πια γερασμένος και οι προμήθειες νέων ασθενοφόρων έχουν παγώσει και το προσωπικό δεν επαρκεί. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αδυναμία του ΕΚΑΒ να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού. Ολόκληροι νομοί δεν διαθέτουν ασθενοφόρα σε καθημερινή βάση. Ο προσανατολισμός όλων των παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας είναι προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης και του διαμελισμού των δημόσιων δομών υγείας και της παράδοσής τους σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ιδιωτικοποίησης τμημάτων της λειτουργίας του ΕΚΑΒ. Η πρόσφατη Πρόσκληση για την Υποβολή Προσφορών παροχής υπηρεσιών για τη συγχρηματοδοτούμενη Πράξη “Παροχή υπηρεσιών συμβούλου στο Υπουργείο Υγείας στη διαδικασία αξιολόγησης του ΚΕΘΕΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΑΒ”, αναφέρει ως βασικό αντικείμενο του έργου της αξιολόγησης του ΕΚΑΒ τον “καθορισμό πολιτικών, στόχων, αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να διατηρηθούν, ή να καταργηθούν, ή να αποκεντρωθούν, ή να παρέχονται από τρίτους, ή των οποίων το πεδίο εφαρμογής χρήζει διεύρυνσης”.

Γίνονται επομένως σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς καλεί τον αξιολογητή να διερευνήσει “… αν η πολιτική/αρμοδιότητα μπορεί να ασκηθεί καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμιζόμενη και ελεγχόμενη από τις αρμόδιες κρατικές αρχές”.

Πρόσφατα επίσης άρχισαν να διακινούνται σενάρια περί ενσωμάτωσης του ΕΚΑΒ στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί επίσημα. Αντίθετα, σχετική απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συστήνεται επιτροπή με σκοπό τη “διερεύνηση των παρεχόμενων στο Π.Σ. δυνατοτήτων και η εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τη διακίνηση και διακομιδή με τα αναγκαία και κατάλληλα μέσα, σε Νοσοκομεία ή άλλες νοσηλευτικές μονάδες της Χώρας, εκτάκτων περιστατικών που χρήζουν άμεσης ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας καθώς τυχόν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής νοσηλευτικής φροντίδας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση που κατέθεσε στις 12/2, θέτει μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για την υπόσταση και την αποστολή του ΕΚΑΒ και αναδεικνύει την ανάγκη της άμεσης ενίσχυσής του, ως αποκλειστικού πυλώνα της προνοσοκομειακής φροντίδας και θεμελιώδους φορέα για τη δημόσια υγεία. Τονίζει την ανάγκη ανασυγκρότησης της δομής του, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, της αντικατάστασης και ενίσχυσης του στόλου των ασθενοφόρων με άμεση παροχή σύγχρονων εργαλείων για την επιτέλεση του έργου του, της πρόσληψης μόνιμων διασωστών, καθώς και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων, της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, και τέλος της ουσιαστικής χρηματοδότησης και αναβάθμισης του ρόλου του ΕΚΑΒ στην Δημόσια Υγεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook