Δραστικές εκπτώσεις στο ύψος των προστίμων, διορθώσεις στον φόρο υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλαγές στις αποδείξεις αλλά και στις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών, των φοροτεχνικών- λογιστών αλλά και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο Φόρο Υπεραξίας, μετά από τη διαπίστωση ότι ο υπολογισμός του φόρου είναι μάλλον αδύνατος για τα παλαιότερα ακίνητα χωρίς να προκύψουν σημεία και τέρατα, οι πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν ότι εξετάζεται η εξαίρεση των ακινήτων που αποκτήθηκαν προ 25ετίας. Όπως αναφέρει με διορθωτική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, όσοι πολίτες είχαν αγοράσει ακίνητο πριν από 20 με 25 χρόνια δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο υπεραξίας όταν το πωλούν, αλλά με φόρο 7% επί της τιμής του, τον οποίο θα καταβάλλουν οι ίδιοι.

Ο αγοραστής θα πληρώνει 3% επί της αντικειμενικής τιμής όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης.

Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφου.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει δραστική μείωση στα πρόστιμα που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθώς και για τη μη έκδοση αποδείξεων αλλά και στο μέτρο συλλογής αποδείξεων.

Όπως άφησαν να εννοηθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Γ. Στουρνάρα χθες, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται κοντά σε αυτά που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τι σημαίνει, όμως αυτό πρακτικά; ότι κάποια πρόστιμα μπορεί να ελαχιστοποιηθούν σε σχέση με αυτά που ισχύουν από 1/1 αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν!

Φορο - σοκ σε μισθωτούς με έσοδα από ενοίκια - Θα προκαταβάλουν το 55% του φόρου!

Νέο φορολογικό πλήγμα περιμένει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα και από ακίνητα ή ελευθέρια επαγγέλματα. Με βάση τον νέο φορολογικό νόμο, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και προκαταβολή φόρου 55%, η οποία θα υπολογιστεί επί του συνόλου του φόρου. Δηλαδή αυτού που προκύπτει και από τους μισθούς ή τις συντάξεις και από τα ενοίκια και τα ελευθέρια επαγγέλματα.

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος είναι ένας και εφόσον αυτός προκύπτει από δύο ή περισσότερες πηγές (δηλαδή, μισθωτές υπηρεσίες εισοδήματα από ακίνητα, ή ελευθέριο επάγγελμα) η προκαταβολή φόρου 55% θα υπολογίζεται επί του συνολικού φόρου. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλλουν επιπλέον φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2013 έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμό του φόρου:

*εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες
*εισοδήματα από ενοίκια, και
*εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.

Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 55%.

Για παράδειγμα, εάν σε κάποιο φορολογούμενο αναλογεί φόρος 1000 ευρώ για εισόδημα από μισθό και 1000 ευρώ για εισόδημα από ενοίκια θα καταβάλει και προκαταβολή 55% επί των 2.000 ευρώ, δηλαδή 1.100 ευρώ επιπλέον. όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το νέο νόμο ο φόρος για ένα φυσικό πρόσωπο είναι ένας και ενιαίος ανεξαρτήτως του εάν προκύπτει από διαφορετικού τύπου εισοδήματα.

Οσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου. Με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων φορολογούνται και τα «μπλοκάκια» υπό προυποθέσεις.

protothema.gr