Την παραίτησή του ανακοίνωσε την Παρασκευή ένας συντηρητικός υπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, αφού κατηγορήθηκε ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με μια διεθνή δικαστική έρευνα σε εξέλιξη.

\”Υπέβαλα σήμερα στην καγκελάριο την παραίτησή μου από υπουργός Γεωργίας\”, δήλωσε ο Φρίντριχ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Φρίντριχ, που ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία, πρόσθεσε ότι η πίεση σε βάρος του αυξήθηκε πάρα πολύ για να παραμείνει στη θέση του.

Ο Φρίντριχ, υπουργός Εσωτερικών ως τον Δεκέμβριο, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας στη νέα κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού της Συντηρητικών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), φέρεται να ενημέρωσε αξιωματούχους του SPD για μια διεθνή έρευνα σχετικά με ένα δίκτυο παιδικής πορνογραφίας στο οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται ένα στέλεχος του κόμματος.

Ο βουλευτής του SPD Σεμπάστιαν Έντατι, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της παιδικής πορνογραφίας, αρνείται ότι έχει στην κατοχή του τέτοιο υλικό. Ο 44χρονος βουλευτής παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλούμενους λόγους υγείας.

Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα μικρό εσωτερικό σκάνδαλο για έναν βουλευτή πήρε διαστάσεις την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό ότι ο Φρίντριχ ενημέρωσε τον επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον Οκτώβριο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Εντάτι. Ο Γκάμπριελ στη συνέχεια ενημέρωσε και άλλα στελέχη του κόμματος.

Εισαγγελείς του Ανόβερου, που εξετάζουν την εμπλοκή του Εντάτι στην υπόθεση της παιδικής πορνογραφίας, κατήγγειλαν ότι η διαρροή των πληροφοριών ενδέχεται να έβλαψε την έρευνά τους.

Ο Εντάτι φαίνεται ότι ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την έρευνα, δήλωσε ο Γεργκ Φρέλιχ, εισαγγελέας στο Ανόβερο. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ότι μπορεί να κατέστρεψε ενοχοποιητικά στοιχεία διαγράφοντας από τον υπολογιστή του αρχεία.

Από την πλευρά του ο Φρίντριχ υπογράμμισε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι δεν έδρασε ανάρμοστα, αλλά σύμφωνα με τον νόμο ενημερώνοντας για την έρευνα το SPD, που την περίοδο εκείνη ήταν σε συζητήσεις με την Μέρκελ για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να εξέταζαν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μια υπουργική θέση στον Εντάτι.

\”Η πίεση έχει γίνει υπερβολικά μεγάλη, δεν μπορώ πλέον να κάνω τη δουλειά μου με την απαιτούμενη συγκέντρωση, ησυχία και πολιτική στήριξη\”, δήλωσε ο πολιτικός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) πριν από λίγη ώρα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

Είχε προηγηθεί εκτενής και \”εντατική\” συνομιλία με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Φρίντριχ έχει επίγνωση της διάστασης της υπόθεσης.

Ο πρώην πλέον υπουργός είχε δηλώσει αρχικά ότι σκόπευε να παραιτηθεί μόνον εφόσον η Εισαγγελία ξεκινήσει επισήμως έρευνα σε βάρος του, \”για αποκάλυψη απορρήτων πληροφοριών\”, ενώ για την ουσία της υπόθεσης δήλωσε ότι ενήργησε \”με την καλύτερη γνώση και συνείδηση\”, ενημερώνοντας τον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Λίγο αργότερα το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) σε τηλεγράφημά του υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Φρίντριχ αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση, για να ακολουθήσει η επίσημη παραίτηση.

Η ίδια η Καγκελάριος, σε δήλωσή της σημείωσε ότι δέχθηκε την παραίτηση του Χανς-Πέτερ Φρίντριχ \”με μεγάλο σεβασμό και μεγάλη λύπη\”. Διευκρίνισε δε ότι \”αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας\” και πρόσθεσε ότι αναμένει τις προτάσεις του Αρχηγού της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook