Σε τροχιά χαμηλών επιτοκίων έχουν μπει πλέον καταθέτες και δανειολήπτες.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους με ευνοϊκότερα επιτόκια.

Το αρνητικό είναι ότι οι καταθέτες, χάνουν πλέον τις υψηλέ αποδόσεις, που είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας ήταν σκαρφαλωμένα στο 6% και 7%, ενώ σήμερα μετά βίας προσεγγίζουν το 2,5%.

Με δεδομένες τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, ότι δηλαδή το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα παραμείνει επί μακρόν καθηλωμένο στα χαμηλά του 0,25%, χωρίς να αποκλείεται και μηδενικό επιτόκιο, το συμπέρασμα είναι ότι οι αποταμιευτές θα αργήσουν πολύ να ξαναδούν τις αποδόσεις του 5% και 6%.

Προς το παρόν το σίγουρο είναι ότι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα συρρικνωθούν περαιτέρω και μέσα στο 2014 θα υποχωρήσουν κάτω από το 2%. Οι οι τράπεζες, για να μην έχουν απώλειες και να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκια καταθέσεων, προχωρούν σε άλλου είδους προσφορές. Για παράδειγμα επιτρέπουν στους καταθέτες να προχωρούν σε καταθέσεις ή αναλήψεις στους λογαριασμούς τους ακόμα και όταν είναι «κλειστοί», επίσης προκαταβάλουν τους τόκους με την έναρξη της κατάθεσης. Προχωρούν όμως και σε «νέας γενιάς» προσφορές όπως είναι οι «πόντοι» που μετατρέπονται σε εκπτώσεις για αγορές, ακόμα και δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια.

Ωστόσο τα χαμηλά επιτόκια που ασκούν «πίεση» στους αποταμιευτές, δημιουργούν αποσυμπίεση στους δανειολήπτες καθώς μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους με καλύτερους όρους.

Σε κάθε περίπτωση όσοι εξυπηρετούν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχουν δει τις δόσεις τους να μειώνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Όπως αναφέραμε η πτώση των επιτοκίων βοηθά, όσους θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αφού το επιτόκιο που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι σημαντικά μειωμένο. Παράλληλα μέσα από τα προγράμματα ρυθμίσεων, που προσφέρουν οι τράπεζες, οι αναχρηματοδοτήσεις οφειλών με προσημείωση θα γίνουν με ελκυστικούς όρους και επιτόκια της τάξης του 4,5%.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook