Μεγάλη κοινωνική αναταραχή, με μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου χιλιάδες πολίτες έχουν ξεσηκωθεί κατά του Νικολά Μαντούρο.

Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του διχασμού καθώς οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ των διαδηλωτών, που έχουν χωριστεί στο φιλοκυβερνητικό κι αντικυβερνητικό στρατόπεδο, έχουν αφήσει πίσω τους τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και στα διεθνή πρακτορεία βίντεο που δείχνουν την αστυνομία και άνδρες με πολιτικά να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών, γεγονός που έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ακόμα ότι 91 άτομα συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν σήμερα επειδή αψήφισαν την προεδρική διαταγή για απαγόρευση των διαδηλώσεων, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για 70 συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Λέοπολντ Λόπεζ, ενός εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονία και τρομοκρατία – κατηγορίες που συνδέονται με τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στους δρόμους του Καράκας .

Επιπλέον, ο Μαντούρο κατηγορεί τον Λόπεζ, ότι επιχειρεί να ενορχηστρώσει πραξικόπημα, όμοιο με αυτό που απομάκρυνε τον Τσάβες από την εξουσία για κάποιο διάστημα. 

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ και την ανάληψη της εξουσίας από τον Μαδούρο, οι αντικυβερνητικοί κατηγορούν τον πρόεδρο για διαφθορά και αδιαφορία, που έχει εξαθλιώσει οικονομικά τον λαό και έχει προκαλέσει έξαρση της εγκληματικότητάς.

Ο ίδιος ο Μαντούρο υποστηρίζει ότι έχει εμπλακεί σε οικονομικό πόλεμο με τις ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες και τροφοδοτούν την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, αν και το αντικυβερνητικό κίνημα είναι υπολογίσιμο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η υποστήριξη που απολαμβάνει ο Μαδούρο είναι αρκετά ευρεία, για να ανατραπεί από τις διαδηλώσεις.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook