"Καυτό" αναμένεται να είναι το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας εξ αιτίας της απόφασης του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, να μπουν λουκέτα σε όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

Οι διαδικασίες παράδοσης των κλειδιών των γραφείων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, απο τους διευθυντές των υποκαταστημάτων του ΕΟΠΥΥ και στην Κρήτη, ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Δευτέρα (δείτε εδώ).

Όμως, οι αντιδράσεις των εργαζομένων αναμένεται να είναι έντονες, καθώς στην κυριολεξία - βρίσκονται στον αέρα - χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν υποθέσεις σε εκκρεμμότητα, όπως αναρρωτικές άδειες, επιτροπές, έγκριση φαρμάκων και άλλων υλικών απο τους ελεγκτές ιατρούς κ.α.

Και επειδή η εντολή λουκέτου δόθηκε χωρίς καμμία διευκρίνηση για το τι θα γίνει, εννοείται πως και όποιες άλλες περιπτώσεις προκύψουν και αυτές θα είναι στον "αέρα".

Ήδη στο Ηράκλειο, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απο νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, προκειμένου να αποτρέψουν την διαδικασία παράδοσης των γραφείων.

Αντίστοιχη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στο υποκατάστημα των Χανίων, καθώς επίσης και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Όπως τονίζουν συνδικαλιστές, η εντολή του διοικητή του ΕΟΠΥΥ είναι παράνομη καθώς τα κτίρια ανήκουν στο ΙΚΑ και παραχωρήθηκαν προς χρήση στον Οργανισμό και επιπλεον δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος Νόμος που ψηφίστηκε απο την Βουλή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μάλιστα επισημαίνουν πως εαν χρειαστεί θα γίνει ακόμη και κατάληψη προκειμένου να παρεμποδιστεί η υλοποίηση αυτής της παράνομης απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι με την επικείμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόματα σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα ενός μηνός (για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. η διαδικασία θα είναι 15 ημέρες), που σημαίνει ότι οι μονάδες κλείνουν προσωρινά έως ότου λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας.

Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι ο νόμος θα έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.