Η εικόνα των χεριών μας είναι δυνατόν να δώσει μία πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς, τα χέρια μας μπορούν να φανερώσουν την ύπαρξη συγκεκριμένων ασθενειών, οι οποίες δεν προκαλούν συνήθη συμπτώματα.

Δείτε τι υποδηλώνουν για την υγεία μας πέντε διαφορετικές καταστάσεις που σχετίοζονται με τα χέρια μας:

Κόκκινες παλάμες

Αν το σύμπτωμα αυτό παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως υποκρύπτει μια κατάσταση που ονομάζεται ερύθημα Palmar και είναι ένα σημάδι της ηπατικής νόσου.

Εξαίρεση αποτελούν οι έγκυες στις οποίες η αυξημένη ροή του αίματος προκαλεί ερυθρότητα.

Πρησμένα δάχτυλα

Σε περίπτωση που το σύμπτωμα δεν υποχωρεί, ίσως υποδηλώνει την ύπαρξη υποθυρεοειδισμού.

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, παράγοντας λιγότερες από τις σημαντικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και τη συσσώρευση νερού.

Χλωμά και εύθραυστα νύχια

Αν τα νύχια σας είναι πολύ λευκά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας, χαμηλών επιπέδων ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα δηλαδή.

Μακροχρόνια, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να κάνει τα νύχια να λάβουν ένα ελαφρώς κοίλο σχήμα.

Οι μπλε ή γκρι άκρες των δαχτύλων

Ίσως πρόκειται για ένα σημάδι που φανερώνει την ύπαρξη του συνδρόμου Raynaud, που προκαλεί ξαφνικούς προσωρινούς σπασμούς στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.

Η στένωση των αρτηριών εμποδίζει τη ροή του αίματος στα χέρια και τα δάκτυλα, μειώνοντας την κυκλοφορία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης κρύα και μουδιασμένα χέρια. Συνήθως προκαλείται από χαμηλές θερμοκρασίες, άγχος ή στρες.

onmed.gr