Οι οκτώ χώρες που έχουν σύνορα στον Αρκτικό Κύκλο συμφώνησαν σήμερα να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να συνεργαστούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, κάτι που σηματοδοτεί την ολοένα και αυξανόμενη σημασία της περιοχής που πιστεύεται ότι διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική προσφέρει νέες δυνατότητες στην εμπορική ναυτιλία, ανοίγοντας νέους πιθανούς δρόμους, αλλά και νέες περιοχές για την εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων φυσικών πόρων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των οκτώ χωρών του Συμβουλίου της Αρκτικής (Η.Π.Α., Καναδάς, Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία και Δανία μαζί με τη Γροιλανδία και τα Νησιά Φαρόε) συναντήθηκαν σήμερα στο Νούουκ της Γροιλανδίας για να συζητήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης που δίνονται λόγω της υπερθέρμανσης, η οποία ωστόσο απειλεί παράλληλα και τους τεράστιους παγετώνες της περιοχής. Όσο υποχωρούν οι πάγοι οι οκτώ χώρες θα πρέπει να μελετήσουν και να συμφωνήσουν πώς θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη της περιοχής: εξόρυξη πετρελαίου και μεταλλευμάτων, αλματώδης ανάπτυξη της ναυτιλίας, του τουρισμού και της αλιείας.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook